Конституционният съд (КС) решава дали е допустимо искането на главния

...
Конституционният съд (КС) решава дали е допустимо искането на главния
Коментари Харесай

КС решава дали да допусне питането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд (КС) взема решение дали е възможно настояването на основния прокурор Иван Гешев бъде разтълкувана наредба, обвързвана с търсене на наказателна отговорност от президента.

Заседанието е планувано за 10 часа, а докладчик по делото е арбитър Мариана Карагьозова-Финкова.

Гешев насочи настояването си при започване на годината, в него упорства, че няма спънка против президента да бъде формирана инспекция, само че самото следствие би трябвало да бъде спряно, до момента в който мандатът не му не изтече. Главният прокурор твърди, че конституционната наредба, която разрешава настоящ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушаване на конституцията, е неразбираема и се нуждае от пояснение.

“Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно произвеждане от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно произвеждане данни, които пораждат неясноти в наредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно произвеждане с оглед моите пълномощия да сезирам Конституционния съд за наложително пояснение на Конституцията, обясни обвинител номер едно”, сподели по-късно Гешев във връзка настояването си.

След това прокуратурата пусна СРС-та от телефонен диалог на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата разискват по какъв начин да се отговори на КПКОНПИ за назначението на сегашната брачна половинка на президента Десислава за пиар във Висш съдебен съвет през 2014 година Случаят бе дискутиран обществено в кандидат-президентската акция на Радев през 2016 година, само че тогавашните и последващите инспекции не откриха спор на ползи. Десислава Радева стана негова брачна половинка малко преди избирането му за президент и не е ясно в какви връзки са били двамата все още на назначението ѝ за пиар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР