Конституционният съд (КС) отхвърли (ВАС) да обяви за противоречаща на

...
Конституционният съд (КС) отхвърли (ВАС) да обяви за противоречаща на
Коментари Харесай

КС не вижда проблем в разпоредбата, по която е отнет лицензът на Делта гард

Конституционният съд (КС) отхвърли (ВАС) да разгласи за противоречаща на висшия закон наредба от Закона за частната охранителна активност, подадено по делото за. Това заяви правният портал Lex.bg.

От Върховен административен съд визират едно от основанията за лишаване на лиценза на частните охранителни компании - когато " физическото лице, записано като едноличен търговец, притежател на еднолично сдружение с лимитирана отговорност, съучастник в сдружение с лимитирана отговорност, член на управителния орган на комерсиалното сдружение или на юридическото лице, както и безкрайно виновен съучастник в командитно или събирателно сдружение е привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент " (чл. 49, алинея 1, т. 2 от Закона за частната охранителна активност в частта " в случаите на член 47, т. 5 " по отношение на б. " б " ).

Осем от конституционните съдии са приели, че законовата наредба не опонира на Конституцията, а Соня Янкулова и Янаки Стоилов, са подписали с изключително мнение решението , което следва да бъде оповестено дружно с претекстовете на конституционните съдии.
 ГДБОП привика на разпит Младен Маринов
ГДБОП привика на разпит Младен Маринов

Бившият силов министър се ревизира за връзки с " Делта гард "

В състава на Върховен административен съд, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на " Делта гард " влизат Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова). Той сезира Конституционния съд, защото съгласно него цитираното съображение за лишаване на лиценз на охранителна компания опонира на обезпечените от учредения закон свободна стопанска самодейност, цялост на частната благосъстоятелност, хипотеза за невиновност и право на труд.

Делото пред Върховен административен съд е формирано по тъжба на " Делта гард " против решението на Административен съд София-град (АССГ), с което е доказана заповедта за отнемането на лиценза ѝ . Тя е издадена от шефа на Главната дирекция " Национална полиция " на 4 ноември 2021 година Поводът е е, че против единия от притежателите на охранителната компания - Димитър Стоянов, през 2019 година е повдигнато обвиняване за безчинство, осъществено посредством мощ или опасност (чл. 323, алинея 5 НК), обвързвано с защитата на фотоволтаичен парк. Постановлението му е предявено през ноември 2021 година Няколко дни преди този момент Стоянов е трансферирал дяловете си в " Делта гард " на съдружника си. Според АССГ, защото постановлението за привличане към наказателна отговорност е формирано на 14 май 2019 година, тогава е почнал да тече 30-дневният период в който Стоянов да напусне компанията , а той го е направил повече от две години по-късно. Затова на първа инстанция е доказана правомерността на заповедта за лишаване на лиценза " Делта гард ".
 Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите и Маргините
Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите и Маргините

Отнемането на лиценза на " Делта гард " било прекомерно закъсняло

Припомняме, че името на охранителната компания стана и част от следствието " Осемте джуджета " на " Антикорупционния фонд " за , което провокира и вътрешна инспекция в Министерство на вътрешните работи, резултатите от която към момента не са ясни. В проблема бе забъркано и името на. Именно по този проблем президентът Румен Радев съобщи, че .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР