Конституционният съд (КС) отхвърли искането на депутати от ГЕРБ да

...
Конституционният съд (КС) отхвърли искането на депутати от ГЕРБ да
Коментари Харесай

Конституционният съд отхвърли искане на ГЕРБ да тълкува въпрос за разследването на главния прокурор

Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на депутати от ГЕРБ да се произнесе по въпроса дали може следователи да проверяват основния прокурор. Това самият Конституционен съд в петък.

В последните часове на предходния парламент народните представители от ГЕРБ вкараха тематиката в Конституционния съд. Те желаеха съдът да пояснява понятието " самостоятелност на правосъдната власт " и да отговори дали то включва и самостоятелност сред трите органа на правосъдната власт - съд, прокуратура и разследване.

Въпросът следва логиката на предлагането на партия " Възраждане ", съгласно което шефът на националното разследване да може да организира следствие на основния прокурор. Този вид обаче беше отритнат от Комитета на министрите - точно поради директната взаимозависимост на първия от втория. Началникът на националното разследване е и заместител на основния прокурор.

На съвещанието на Конституционен съд в петък са участвали всички 10 конституционни съдии, като решението е признато единомислещо. Очаква се цялостният текст на решението им да бъде оповестен по-късно.

ГЕРБ беше главен съперник на предложенията за механизми за следствие на основния прокурор в 48-ия парламент. Според депутатите от партията те са противоконституционни.

В края на януари 48-ият парламент, направено от служебното държавно управление, което планува не следовател, а висш арбитър, който преди този момент е назначен за прокурор, да прави контрола.

Тогава ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отхвърлиха концепцията на " Демократична България " срокът сред двете четения да бъде скъсен, с цел да може да бъде признато дефинитивно. Така в последна сметка текстът не беше гласуван.

Приемането на механизъм за следствие на основния прокурор е част от уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР