Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционна забраната в Закона

...
Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционна забраната в Закона
Коментари Харесай

Обвиняеми и подсъдими отново ще могат да са митнически служители

Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционна възбраната в Закона за митниците, съгласно която обвинени или подсъдими за съзнателно закононарушение от общ темперамент не могат да бъдат митнически чиновници. Забраната беше въведена в закона през ноември предходната година без претекстове и без разискване, оповестява " Капитал ".

Това е второто конституционно решение в границите на няколко месеца, с което Конституционен съд афишира за противоконституционни разпореждания в Закона за митниците, вмъкнати при миналогодишните промени на финансовите закони при гласуването на бюджета. През април бяха анулирани като противоречащи на конституцията и измененията в Закона за митниците, с които се дава право на шефа на Агенция " Митници " да уволнява по своя преценка и без предупреждение шефовете на териториални дирекции, основните шефове на основни дирекции и шефовете на дирекции от профилираната администрация на Централното митническо ръководство. Това искане беше на президента Румен Радев, който преди този момент наложи несъгласие на този текст, само че Народното събрание го преодоля.

Сегашното решение на Конституционен съд е по дело, формирано по искане на Висшия адвокатски съвет. Според адвокатурата лишаването от право на труд на обвинени и подсъдими, преди още да се е произнесъл съдът за тяхната виновност, опонира на редица конституционни правила.

Повече по тематиката четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР