Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане жалбата на Възраждане за

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане жалбата на Възраждане за
Коментари Харесай

КС допусна жалбата на Възраждане за референдума срещу еврото

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане жалбата на " Възраждане " за провеждането на референдум, с който да се забрани въвеждането на еврото в България до 2043 година Институцията е образувала дело по искане на депутатите от партията, които настояват, че решението за отвод на парламент да организира националното допитване, е противоконституционно.

в петък и беше подкрепена и от " ИТН " и самостоятелния депутат Радостин Василев, защото без техните подписи " Възраждане " няма задоволителен брой депутати, с цел да се обърне към съда.

Докладчик по делото в Конституционен съд е арбитър Соня Янкулова. Сайтът " Медиапул " оповестява, че не е изключено въпросът да стигне и до Съда на Европейски Съюз в Люксембург, защото визира интернационален контракт и се отнася до изискване, който България е приела като страна-членка на Съюза.

" Възраждане " провежда самодейността за референдума на фона на предизборната акция, въпреки депутатите да твърдяха, че не са " срещу " еврото, а единствено " за " възбрана за сходно решение до 2043 година

Формулираният от тях въпрос е: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".

България обаче е поела ангажимент за присъединение към еврозоната с акта на сключване на контракта за присъедниняване към Европейски Съюз и съгласно адвокати тематики, заложени в утвърден интернационален контракт, не подлежат на национално допитване - съгласно закона и Конституцията.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР