Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението за предсрочно освобождаване

...
Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението за предсрочно освобождаване
Коментари Харесай

Решение на КС връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК

Конституционният съд единомислещо разгласи за противоконституционно решението за предварително освобождение на Станимир Михайлов като шеф на Националната здравноосигурителна каса.

На 17 април ръководителят на 49-ото Народно заседание Росен Желязков предложи в дневния ред на съвещанието да влезе като изключителна точка решение за предварително преустановяване на мандата на Михайлов, базирайки се на оставка, подадена от него на 1 декември 2023 година.

Въпреки че малко преди гласуването той я отдръпна, с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия мандатът му беше преустановен.

Решението беше атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ с претекст, че с него се нарушават правилата на правовата страна и разделянето на управляващите.

Съгласно тълкувателното решение на Конституционния съд от 2020 година оповестените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на приемането им, което значи, че Станимир Михайлов в никакъв случай не е бил освобождаван като шеф на НЗОК.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР