Конституционният съд е отклонил искането на депутати от БСП и

...
Конституционният съд е отклонил искането на депутати от БСП и
Коментари Харесай

КС отхвърли искането на БСП и „Възраждане“ за преговорите със САЩ за АЕЦ „Козлодуй“

Конституционният съд е отклонил настояването на депутати от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ за определяне на противоконституционност на решение на 48-ото Народно заседание за осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технологията АР 1000, признато от Народното събрание на 12 януари, оповестяват от Конституционен съд.

Докладчик по делото е ръководителят на Конституционния съд Павлина Панова. На съвещанието участваха 10 конституционни съдии, а определението е признато с осем гласа. Съдиите Атанас Семов и Янаки Стоилов са подписали определението с изключително мнение.

На 12 януари планът на решение бе подсилен от депутатите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Демократична България “, „ Български напредък “ и един самостоятелен. „ Против “ бяха депутатите от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “. Народните представители от „ Продължаваме Промяната “ гласоподаваха с „ въздържал се “.

Според Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ решението на Народното събрание опонира на три члена от Конституцията, в които се постановяват: правилото за правовата страна, която се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната; правилото за върховенството на Конституцията, на която другите закони не могат да противоречат; правилото на разделянето на държавната власт на законодателна, изпълнителна и правосъдна, прибавя Българска телеграфна агенция.

„ Налице е директна интервенция от страна на законодателната власт в пълномощията на изпълнителната власт “, се споделя в настояването до Конституционния съд на народните представители. Също по този начин означават, че Народното събрание е приело решението „ с липса на национална тактика за развиването на бранша, наложително изискване съгласно член 3 алинея 3 от Закона за енергетиката “.

Друг мотив на депутатите е, че за съответна страна за договаряния е посочено държавното управление на Съединени американски щати, което е дискриминационно и „ се явява жестоко нарушаване и тъпчене на правилата за осъществяване на процедури за публични поръчки “.

„ С атакуваното от нас решение, се прави дерогиране на въпросните пълномощия от страна на Народното събрание и изземване на власт и оперативни управнически функционалности. И то точно такива, каквито не са му предоставени по Конституцията на Република България. Така с решение на Народното събрание се нарушава конституционно откритият баланс сред трите управляващи и се подценява Конституцията “, се показва още в настояването.

Етикети: АЕЦ „ Козлодуй " БСПВъзражданеКС
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР