Конституционният съд е образувал дело за противоконституционност в разпоредба от

...
Конституционният съд е образувал дело за противоконституционност в разпоредба от
Коментари Харесай

Желанието на 16-годишно момиче да се омъжи за бащата на детето си, даде повод на КС да оспори промените в Семейния кодекс

Конституционният съд е образувал дело за противоконституционност в наредба от новоприетия Закон за изменение и допълнение на Семеен кодекс.

Повод за това е импортирана в Софийски областен съд молба от 16-годишно момиче с искане да ѝ се позволи да се омъжи за 20-годишен юноша. В нея младата жена показва като значима причина за бракосъчетанието събитието, че има дете от мъжа.

Делото е почнало преди Семейният кодекс да бъде променен. От районния съд акцентират, че закон, отменящ настоящ, е кадърен предмет на надзор за конституционосъобразност, без значение от влизането му в действие, защото резервира независимо значение.

Искането е едно от първите отправени, надлежно новите разпореди в Конституцията, съгласно които съдебен състав има право да сезира Конституционния съд при подозрение за противоконституционност.

Припомняме, че до края на декември Семейният кодекс даваше опция на човек, който е навършил 16 година да подписа брак с позволение на районния арбитър, когато значими аргументи го постановат, пише bTV. Почти в 100% от делата значима причина беше, когато момичето чака дете. На делото районният арбитър изслушваше двойката, техните родители или попечители.

Това беше допустимо до последните промени в Семейния кодекс, които бяха признати през декември. Те основно засягаха осиновяването, само че сред първо и второ четене отпадат текстовете за подписване на брак от малолетни.

Настоящото искане е отправено от Софийския областен съд по отношение на анулацията на опцията, при изключение и значими аргументи, да е допустимо сключването на брак на разположение, което е навършило 16 години.

Съдът насочва искане анулацията на текстовете от Семейния кодекс да бъде оповестена за противоконституционна, защото е в несъгласие с Конституцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР