Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Иван

...
Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Иван
Коментари Харесай

КС допусна искане на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на Иван Гешев за определяне на противоконституционност на измененията в Закона за правосъдната власт, с които бяха закрити профилираните съд и прокуратура.

В понеделник Върховен административен съд разпореди Висш съдебен съвет да прегледа случая " Жоси ", когато разисква дали да освободи предварително основния прокурор Иван Гешев. В началото на април болшинството в съвета реши въобще да не се занимава с проблема. Допуснати до разглеждане бяха 5 от деветте проблема, които министърът на правораздаването Надежда Йорданова сложи - полицейското принуждение на митингите през 2020 година, " Осемте джуджета ", " Емилиян Гебрев ", разпределението на делата, напътствията на Гешев за делата за транспортни закононарушения. Частично бяха позволени случаите на делото против Елена Йончева, делото " Баневи против България " и мненията на основния прокурор по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. В настояването за уволнението на Гешев е разказан сигналът от някогашния съучастник в " Жоси " ООД Георги Цолов Георгиев за " открадването " на сдружението и палеж на фамилната му къща, свързани с бащата на основния прокурор, когато той е бил съучастник в сдружението.

Днес Висш съдебен съвет би трябвало прегледа всъщност и настояванията на Йорданова и на Янаки Стоилов за уволняване на Гешев. По-късно стана ясно, че досегашната председателка на Съвет за електронни медии Бетина Жотева е назначена на работа в пресцентъра на Гешев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР