Конституционният съд допусна единодушно да разгледа по същество искането на

...
Конституционният съд допусна единодушно да разгледа по същество искането на
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна искане на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Конституционният съд позволи единомислещо да прегледа всъщност настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев, който нападна като противоконституционни измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Промените, проверяващ основния прокурор и неговите заместници в случаи на сигнал за осъществено закононарушение.

С тях бе въведен механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници и беше понижено болшинството на нужните гласове от членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), с които се взема решение за предварителното премахване от служба.

Гешев оспори поправките, с които Висшият правосъден съвет бе длъжен да стартира избор на нови членове на Висшия правосъден съвет. В момента кадровият орган работи с изминал от октомври м.г. мандат. Миналата година бяха излъчени членове от професионалната квота, само че Народното събрание не стартира процедура по желание на парламентарната и по този начин новоизбраните членове въобще не встъпиха в служба.

С поправките беше въведена и процедура, по която някои от отводите за формиране на досъдебно произвеждане за тежки закононарушения ще може да се апелират пред съд, който ще има опция да връща на прокуратурата преписката за следствие.

посочваше, че въвеждането на правосъден надзор за огромна част от отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане накърнява отредената от конституцията роля на съда да бъде самостоятелен съдия и да обезпечи тъждество на страните и състезателност в правосъдния развой.Освен това Гешев счита, че с промените в Наказателно-процесуален кодекс е очакван ред, друг от общия, за започване на следствие против основния прокурор, който го слага в по-неблагоприятно състояние от всички останали жители - задоволителен е единствено легален мотив, само че не и задоволително данни за осъществено закононарушение. Създават се ограничавания въз основата на публичното му състояние, а в конституцията категорично е посочено, че не се позволяват " никакви ограничавания " на правата на жителите, стимулира се основният прокурор.

Сега Конституционният съд реши, че ще разиска всъщност въпроса и ще се произнесе дали всички тези ремонти са законни или опонират на Конституцията. Това решение за изговаряне всъщност може да докара до прекъсване на процедурата по желание на нов основен прокурор, която бе открита предходната седмица. Причината е, че Висш съдебен съвет евентуално ще изчака решението всъщност, доколкото то касае директно въпроса с какво болшинство се избира нов основен прокурор. Конституционен съд няма наложителен период, в който да се произнесе по въпроса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР