Конституционният съд да се произнесе дали Висш съдебен съвет (ВСС)

...
Конституционният съд да се произнесе дали Висш съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Гешев пита Конституционния съд дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи

Конституционният съд да се произнесе дали Висш правосъден съвет (ВСС) с изминал мандат може да взима кадрови решения, в това число да освободи основния прокурор. Това е изискал самият основен прокурор Иван Гешев , оповестиха от пресцентъра на прокуратурата в понеделник.

Искането на тълкувание по този въпрос идва на фона на на идната във Висш съдебен съвет на Гешев, като мандатът на сегашния съвет изтече през октомври предходната година. Новият състав на Висш съдебен съвет е определен единствено на половина – квотата си попълниха съдиите, прокурорите и следователите, само че не и Народното събрание.

От на пресцентъра на прокуратурата в понеделник излиза наяве, че Гешев желае тълкувание на Конституционния съд по три въпроса. Първият е дали функционалностите на Висш съдебен съвет се приключват с приключването на мандата му.

Вторият е дали е възможно да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право – ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основният прокурор.

Третото запитване е дали Висш съдебен съвет с изминал мандат има право да взема кадрови решения за административните ръководители в правосъдната системата, в това число и за тримата огромни - ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор.

Новината за настояването на Гешев идва след няколко претенции за отстраняването му. В четвъртък Пленумът на Висш съдебен съвет реши да допусне за разглеждане освобождението му, направено на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия на съвета. Тази седмица във Висш съдебен съвет следва дебатът всъщност.

Предложението за отстраняването на Иван Гешев беше импортирано директно откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел изиска оставката на Гешев, а Движение за права и свободи я поддържа. До този миг двете партии постоянно са защитавали позициите на основния прокурор. сред Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, като основният прокурор скъса оставката си и прикани “политическият отпадък ” да бъде “изметен ” от Народното събрание.

След това последва и на Гешев. То беше импортирано от четирима членове на Прокурорската гилдия, които бяха и измежду вносителите на първото предложение.

В петък Народното събрание отвори пътя за по-лесно премахване на основния прокурор, като с огромно болшинство дефинитивно одобри той от поста с най-малко 13 гласа от 25-членния Пленум на Висш съдебен съвет, вместо с досегашните 17.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР