Конституционния съд с решение отхвърли искането на Министерския съвет на

...
Конституционния съд с решение отхвърли искането на Министерския съвет на
Коментари Харесай

КС отхвърли искането на Министерски съвет за надзор върху главния прокурор

Конституционния съд с решение отхвърли настояването на Министерския съвет на Република България за определяне на противоконституционност на разпореждания от Закона за правосъдната власт по отношение на пълномощията на прокуратурата по надзора за правда.

„ В тази връзка защитаваната от представители на изпълнителната власт теза, че посредством упражняването на надзора за правда се надвишават конституционните пълномощия на прокуратурата и в частност на основния прокурор, е несъстоятелна “, пишат от държавтото обвиняване.

От прокуратурата допълват, че ще продължат да извършват отговорностите си в сходство с Конституцията и законите на страната за отбрана на сигурността на  българските жители, и няма да разреши да бъде превърната в пленник за реализиране на политически цели.

„ Върховенство на закона е съблюдаване на Конституция,българско и европейско законодателство. Решението на Конституционен съд потвърждава,че тезата за политическа целенасоченост, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна неустановеност и липса на демократични полезности “, написа основният прокурор Иван Гешев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР