Конституционния съд не видя проблем при надзора за законност на

...
Конституционния съд не видя проблем при надзора за законност на
Коментари Харесай

КС: Няма проблем прокуратурата да проверява незаконни действия

Конституционния съд не видя проблем при надзора за правда на прокуратурата.  Решението е взето единомислещо от всичките 10 съдии, като Соня Янкулова и Янаки Стоилов са подписали със мнение. Самото решение още не е оповестено.  

Ето какво гласи късото известие от Конституционен съд:

Днес, 25 април 2023 година, Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №18/2022 година, с което отхвърли настояването на Министерския съвет на Република България за определяне на противоконституционност на наредбата на член 145, алинея 1, т. 3 в частта по отношение на думите „ и дейности “ и „ и проверки “ и т. 6 в частта по отношение на думите „ или друго престъпление “ от Закона за правосъдната власт.

Конституционен съд беше сезиран от служебното държавно управление през септември м.г., което изиска предоставяне на наложително пояснение на „ надзора за правда “, реализиран от прокуратурата. През ноември съдът обаче не позволи за разглеждане цялото запитване и отхвърли да пояснява конституцията с аргумента, че няма неясноти в наредбите на главния закон. Съгласи се обаче да ревизира законността на два текста от Закона за правосъдната власт, в които са написани отговорностите на прокурора. 

 В единия се споделя, че " прокурорът разпорежда на съответните органи при данни за закононарушения или за незаконосъобразни актове и дейности да правят инспекции и проверки в избран от него период, като му показват изводи, а при поискване - и всички материали ". Тук трябваше да се изследват думите  " деяние " и " проверки ". 

И вторият текст, който трябваше да изследва Конституционен съд, е, че прокурорът " стачкува и желае анулация или изменение на незаконосъобразни актове ". Тук фокусът беше върху " незаконносъобразни актове ", напомня " 24 часа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР