“Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент, иначе

...
“Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент, иначе
Коментари Харесай

Славов: Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент

“Конституционната промяна би трябвало да се случи в този парламент, другояче държавното управление ще загуби легитимност, тя е в основата на тази управническа формула, която не е съдружна, само че изисква поддръжка от разнообразни политически субекти. Единственият късмет този парламент да оцелее политически и държавното управление да остане на власт е да се извърши конституционна промяна ”. Това съобщи пред медиите в коридорите на Народното събрание новоизбраният министър на правораздаването доцент Атанас Славов, представен от БГНЕС.

Запитан дали ще се търси и поддръжката на Движение за права и свободи за промените в главния закон, Славов подсети, че конституционна промяна се прави с огромни болшинства от най-малко 160 (в бавния вид на промяна) или 180 гласа (в бързия). “Ние постоянно сме заявявали, че ще търсим поддръжка от всички политически сили в Народното събрание, освен тъй като са нужни повече гласове, а тъй като това е публичният контракт на нацията. И когато той се трансформира, би трябвало всички да вземат участие, може да са несъгласни, само че би трябвало да вземат участие, да са на масата. Има една формула - нищо за нас, без нас. Българските жители вземат участие в процеса посредством своите представители в Народното събрание. Нищо без народните представители не може да се случи, в случай че желаеме конституционна промяна ”, сподели министър Славов.

Той се надява, че Висшият правосъден съвет, чийто ръководител като министър ще бъде, само че без право на глас, ще събере задоволително гласове за освобождението на основния прокурор Иван Гешев, тъй като счита, че обвиняванията против него са изцяло основателни. Но че изборът на висшите длъжности в правосъдната власт, в това число на нов основен прокурор, би трябвало да се извърши след конституционните промени, когато ще има напълно нов Висш съдебен съвет, отговарящ на стандартите за самостоятелност на съдиите и за отчетност и отговорност на прокуратурата.

“Фигурата на основния прокурор би трябвало да е с редуцирано властово наличие, тъй като точно свръхконцентрацията на власт в този момент кара политиците, от една страна, да се пробват да му въздействат, а от друга, да търсят индулгенции и отбрана от него. Дали това ще стане посредством съкращаване на функционалностите му посредством конституцията или законите или посредством цялостна промяна на модела на прокуратурата, е въпрос на Народното събрание, когато бъде импортиран планът за промени в конституцията ”, сподели доцент Славов.

Той изрази вяра законите по Националния проект за възобновяване и резистентност, импортирани от служебния министър Крум Зарков, и по които работи и предшественичката му Надежда Йорданова, да получат поддръжка от Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР