Конституционната реформа е на път да се превърне в заложник

...
Конституционната реформа е на път да се превърне в заложник
Коментари Харесай

Деляне, ела в стая 17

Конституционната промяна е на път да се трансформира в пленник на опита на Движение за права и свободи посредством включването си в такова болшинство да " изпере " имиджа на Пеевски. Сформирането на конституционно болшинство в този момент стана поради закани от Движение за права и свободи, че представителите им във Висш съдебен съвет няма да поддържат оставката на Гешев Засега цената на Движение за права и свободи за присъединяване в конституционното болшинство, с изключение на изпирането на Пеевски е обвързвана основно с позиции в Народното събрание Конституционната промяна е на път да се трансформира в пленник на опита на Движение за права и свободи посредством включването си в такова болшинство да " изпере " имиджа на Пеевски. Сформирането на конституционно болшинство в този момент стана поради закани от Движение за права и свободи, че представителите им във Висш съдебен съвет няма да поддържат оставката на Гешев Засега цената на Движение за права и свободи за присъединяване в конституционното болшинство, с изключение на изпирането на Пеевски е обвързвана основно с позиции в Народното събрание
" Деляне, ние сме в стая 17. Може ли да дойдеш? " Този диалог по телефона на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков чуват към обяд предишния петък присъстващите депутати от ПП-ДБ в стая 17 в Народното събрание, където се намира кабинетът на зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев. Повечето от тях са, меко казано, сюрпризирани, тъй като по-рано сутринта преговорният екип на ПП-ДБ отпред с Петков, Христо Иванов, новоизбрания ротационен министър председател Николай Денков, другия ротационен министър-председател Мария Габриел, Томислав Дончев и Десислава Атанасова бяха на формален диалог в стаята на Движение за права и свободи в Народното събрание, след който се разбра, че трите политически сили водят диалог за съставяне на болшинство за промени в конституцията, към което се причислява и придвижването. След срещата формалният ръководител на партията Мустафа Карадайъ разгласи, че Движение за права и свободи не договаря за държавно управление с ГЕРБ и ПП-ДБ, а единствено за конституционно болшинство, което да одобри промени в главния закон. Същото съобщи и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който е претрупан да води договарянията за конституционните промени от името на обединението ПП-ДБ.
Операцията на Движение за права и свободи
Още по-голямата изненада обаче пристигна малко по-късно, когато към диалозите сред ГЕРБ и ПП-ДБ за последно уточняване на състава на държавното управление в кабинета на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков се причислиха и Карадайъ, Пеевски и Йордан Цонев, а Пеевски демонстративно на два-три пъти влиза и излиза от стаята пред погледа на чакащите в коридорите публицисти, явно с концепцията да бъде видян.
Реклама
Гласовете на Движение за права и свободи са основни за приемането на измененията в конституцията и от тази позиция няма по какъв начин придвижването да бъде заобиколено от този развой. За да бъдат прокарани, на ПП-ДБ им трябват най-малко 160 народни представители. (Трите партии общо имат 168 депутати.) А в случай че придвижването не взе участие в конституционното болшинство, ще са нужни гласовете с изключение на на Българска социалистическа партия и на партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ, което би било по-трудно постижимо.

Изглежда обаче конституционната промяна е на път да се трансформира в пленник на опита на Движение за права и свободи посредством включването си в такова болшинство да " изпере " имиджа на Пеевски. Защото се оказа, че това е началото на цяла интервенция по превръщането на Пеевски в " основен " фактор за прокарването на измененията в конституцията. През 2021 година той беше глобен за корупция от държавния департамент на Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ", а в средата на февруари т.г. още веднъж попадна в санкционен лист за корупция - този на Англия, който е аналог на " Магнитски ".

Операцията по препирането продължи и във вторник, когато Карадайъ и Пеевски " знаково " поддържаха кабинета " Денков - Габриел " (останалите депутати от придвижването не участваха в гласуването) без първата и втората политически мощ в Народното събрание да имат потребност от това, защото имат задоволително гласове, с цел да прокарат сами държавното управление. След гласуването двамата обясниха, че това не е поддръжка за кабинета на ГЕРБ и ПП-ДБ, а гаранция за конституционната промяна. " Не поддържаме кабинета като състав, а единствено конституционната промяна ", сподели Пеевски.
Имаме човек
Нещо повече - с цел да бъде деен участник в нея, депутатът от Движение за права и свободи съобщи, че ще стане член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. И още на идващия ден процедурата по избирането му беше задействана от водача на партията. Първо в деловодството на Народното събрание беше импортиран план за решение за промяна на един от представителите на придвижването в комисията с Пеевски, а изборът беше плануван за четвъртък. Влизането в комисията на глобения по " Магнитски " политик провокира напрежение в парламентарната група на ПП-ДБ, подбудени от всеобщи рецензии в обществените мрежи на симпатизантите им, които ги подлагаха на критика за това, че би трябвало да гласоподават за влизането на Пеевски в конституционната комисия. А с цел да бъде напрежението още по-голямо, с гласовете на ГЕРБ и Има Такъв Народ изборът беше изтеглен с ден по-рано - в сряда, като от ПП-ДБ оповестиха, че няма да поддържат смяната в пленарната зала. Заради създалата се конфузна обстановка Пеевски и Йордан Цонев още веднъж се срещнаха със съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков в стая 17 в Народното събрание, само че след нея нито една от двете страни не пожела да разяснява какво са обсъждали. В последна сметка Пеевски беше определен за член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и Има Такъв Народ, като за това помогнаха и от " Възраждане ", които не участваха и по този начин смъкнаха кворума.
Реклама Или в този момент конституционно болшинство, или Гешев остава
От позиция на сформирането на държавното управление ГЕРБ и ПП-ДБ нямаха основна нужда и от бързото оповестяване и на по-широко болшинство за промени в конституцията, което можеше да стане и откакто кабинетът " Денков - Габриел " се избере и проработи. Официалното пояснение на Христо Иванов за предприемането на този ход е, че с оповестяването на конституционното болшинство в допълнение ще се подсигурява по-дълъг живот на държавното управление, а оттова и повече време, належащо за приемането на измененията в главния закон.

Това е сериозен въпрос за Борисов, изключително откакто Гешев изиска депутатския имунитет на водача на ГЕРБ и изпрати в Народното събрание материали от държаното на трупчета следствие, с които аргументира настояването си.

Другата опасност била обвързвана със заканите на Движение за права и свободи, че в случай че не бъдат включени в конституционното болшинство и това не се разгласи в този момент, те ще заемат страната на президента Румен Радев, който продължава да насочва рецензии към обединението. Така ПП-ДБ се оказаха пред алтернативата дали да преглътнат Пеевски с цената на разочарованието на симпатизантите им, или да зачеркнат Движение за права и свободи от евентуалните сътрудници за измененията в конституцията.
“Всички, които участваме в това политическо решение, вършим тежък компромис и залагаме на него всичко. Особено водачите. И би трябвало да кажа, че аз съм подготвен да поема своята политическа отговорност при неуспех. Знам обаче, че колкото и да са високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме. Съдете ни по резултатите. Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ ". Христо Иванов
съпредседател на " Демократична България "
Цената да седнеш с Пеевски на масата
Засега цената на Движение за права и свободи за присъединяване в конституционното болшинство с изключение на с изпирането на Пеевски е обвързвана основно с позиции в Народното събрание. Още в края на предходната седмица против поддръжката си за измененията в конституцията от Движение за права и свободи договориха техни представители да се включат в ротационното председателство на правната, както и на конституционната комисия. Неофициално за кандидати за двата поста се сочеха Хамид Хамид за правната и Мустафа Карадайъ за конституционната. По време на договарянията предишния петък от Движение за права и свободи са сложили въпроса техен представител да се включи и в ротацията сред ГЕРБ и ПП-ДБ за ръководител на Народното събрание, само че тази концепция към този момент не е утвърдена от двете обединения. Не е изключено след напрежението към избора на Пеевски за член на комисията за конституцията придвижването да се откаже от концепцията си за ротационен ръководител, споделят депутати от Движение за права и свободи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР