Конституционалисти заявиха, че подобно действие за свалянето на служебния кабинет

...
Конституционалисти заявиха, че подобно действие за свалянето на служебния кабинет
Коментари Харесай

Конституционалисти: Исканият вот на недоверие към служебното прав...

Конституционалисти обявиха, че сходно деяние за свалянето на служебния кабинет не е допустимо, осведоми Българска национална телевизия.

 

" Вот на съмнение към служебното държавно управление е неприемлив ", сподели Орлин Колев, учител по конституционно право.

" В едно по-старо тълкувателно решение от 1992 година е планувано в претекстовете, че - тогава, когато Народно събрание работи със служебно държавно управление е позволен парламентарен надзор - чувания, въпроси, питания, доклади, само че не е възможно да се гласова съмнение на служебно държавно управление ", изясни Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Хипотезата за оставка на държавното управление също не наподобява резонна съгласно конституционалистите.

" По-скоро е допустимо да има оставки на обособени министри или на министър-председателя като според от това, дали има оставка на министър-председателя - в този момент ще се премине през кастинг да се търси нов министър-председател всред категорично посочените в конституционния текст - тогава министър-председателят би трябвало да предложи на президента да бъде заменен ", сподели още Киселова.

 

" При подаване на оставка следва да бъде сменено цялото държавно управление с друго, а до момента в който не бъде сменено - то продължава да извършва своята функционалност ", изясни Орлин Колев.

Смяната на министри може да стане единствено с декрет на президента.

 

" Този по този начин наименуван ремонт може да стане единствено и само по волята на президента, само че това не значи, че той е задължен ", разяснява Орлин Колев.
Ако президентът не издаде декрет правото приема това за отвод, а препоръчаните в началото министри не престават да извършват функционалностите си.

" Няма условие наново направено предложение за същия човек - да значи, че президента е задължен. Може да има промяна, могат още веднъж да бъдат предлагани същите, само че това е въпрос на единодушие и преценка от страна на президента ", съобщи Киселова.

Срок, в който президентът би трябвало да вземе своето решение да издаде декрет или не - няма, тъй като президентът не е длъжен да прави рокади в служебното държавно управление.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР