Конституционалистът Симона Велева предполага, че бързо ще се обработят резултатите

...
Конституционалистът Симона Велева предполага, че бързо ще се обработят резултатите
Коментари Харесай

Конституционалист очаква бързо обработване на резултатите от балотажа

Конституционалистът Симона Велева допуска, че бързо ще се обработят резултатите от балотажа и най-късно до вторник да е явен резултатът от президентските избори на втори тур.

Пред Българска национална телевизия тя посочи, че ЦИК дават една седмица да изберат от кой избирателен регион да бъдат определени и да обнародват резултатите в Държавен вестник. Оттам нататък президентът може да издаде декрет по кое време да бъде първото съвещание на Народното събрание. 
Ахмед Доган гласоподава първи на балотажа
Ахмед Доган упражни правото си на глас рано тази заран. Почетният ръководител на Движение за права и свободи по традиция бе един от първите, упражнили правото...

Тя уточни, че не би трябвало да има обстановка, в която да няма Народно заседание и да няма президент. До 22 януари Народното събрание не може да бъде необуздано, щом бъде свикано от президента, изясни Велева и добави, че президентската институция е доста значима и разумно уредена. 

Тя посочи, че президентът е поръчител за разделянето на управляващите, като има роля и за съставянето на държавно управление. 

Велева съобщи, че Конституцията не показва категорично функционалности на вицепрезидента, като може да упражнява част от пълномощията на президента. Вицепрезидента има малко наброй, само че значими функционалности и неговата роля е доста добре уредена в българския парламентарен и парламентарен модел. Вицепрезидентът е хубавичко опора, която стои зад президента, изясни Симона Велева. 

Вицепрезидентът може да извършва ролята на президент, единствено тогава, когато президентът не може да извършва своите функционалности. Вицепрезидентът може да довърши президентски мандат, само че в случай че и двамата не могат, тогава ръководителя на Народното събрание заема длъжността на президент, уточни Велева. 
В четири секции зад граница се гласоподава с електронен облик на бюлетината
Има проблем с четири секции в чужбина - в Австралия, Съединени американски щати и Нова Зеландия, където не доближиха нито машини, нито бюлетини поради недост...

Тя означи, че президентът не ръководи страната. Няма политическа рецесия, не може да се приказва и за конституционна рецесия, посочи Симона Велева. 

Според нея не е ясно какъв брой са огромни измененията, които са оферират от партиите и какъв брой са нужни. Съдебната промяна може още веднъж да се употребява като политическа дъвка, която никой от нас не желае. Промени са вероятни, даже и нужни, само че да се вършат по извънредно акуратен метод, акцентира Велева. 

Още:

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР