Констатирани са слягания на основите на монумента65 280 лв. ще

...
Констатирани са слягания на основите на монумента65 280 лв. ще
Коментари Харесай

Община Русе ще налее 65 хиляди лева за проектиране на ремонта на Паметника на Свободата

Констатирани са слягания на основите на монумента

65 280 лева ще бъдат отделени от общинския бюджет за предпроектни изследвания и планиране на укрепването, консервацията и реставрацията на Паметника на Свободата в Русе.

Констатирани са слягания на основите, заради което ще се извърши инженерно – геоложкото изследване, което ще бъде последвано от подсилване, обясниха от общинската администрация.

Още през 2021 година Община Русе разгласи поръчка по разработване на план за възобновяване и консервация на една от емблемите на града, само че заради неявил се претендент тя бе прекъсната. През 2010 година бронзовата фигура бе укрепена, а сред 2006 и 2018 година са правени периодически геодезически измервания и калкулации за определяне на отвесни и хоризонтални деформации, като отклоненията на небосвод 4,30 м за 12 години са 9,00 м.

Паметникът на Свободата в Русе е открит през 1909 година и има статут на историческа, архитектурно строителна и художествена недвижима културна полезност с категория „ национално значение “. Проектът е на флорентинеца Арналдо Дзоки, който е създател и на паметника на Цар Освободител в София.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР