Констатирани са наднормени нива на радон в 4 детски градини

...
Констатирани са наднормени нива на радон в 4 детски градини
Коментари Харесай

Наднормени нива на радон в 4 детски градини и в жилищни сгради в Смолянско

Констатирани са наднормени равнища на радон в 4 детски градини и жилищни здания в област Смолян, оповестиха от пресцентъра на Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Смолян.

Във връзка с изнесен отчет на РЗИ – Смолян с резултатите от осъществените измервания в границите на програмата за понижаване въздействието на радон в жилищни и публични здания, и постъпили запитвания от родители от инспекцията оповестяват, че стойности на централизация на този газ, превишаващи референтните стойности от 300 Bq/m3 са открити в: смолянската ДГ „ Радост “ ( само в остарялата постройка ), ДГ „ Слънце “ в гр. Доспат и детските градини в рудоземските села Елховец и Рибница. Превишаване на референтните стойности от 300 Bq/m3 са открити и в жилищни здания на територията на 6 общини: Борино – 1, Девин – 1, Златоград – 1, Рудозем – 3, Смолян – 6, Чепеларе – 1. Най-бързият и на ниска цена способ за съкращаване наличието на радон във всевъзможни здания е постоянното проветряване на пространствата.

Кметовете на общините с проблематични детски градини и управленията на детските заведения са известени от РЗИ – Смолян, че би трябвало да подхващат съответни противорадонови мероприятия като: постоянно проветряване; вентилация на подподовите пространства; запечатване на пукнатини и пролуки в/между подове и стени; запечатване на канализационни, водопроводни, енергопреносни и др.технологични отвори; намаление на налягането под постройката посредством изработка на така наречен “радонова шахта” в земята директно под плочата. Измерванията на концентрацията във всички детските градини в област Смолян са направени в границите на 3 месеца през зимния интервал, което може да ги дефинира като оптимални стойности за дадената постройка, а референтните равнища, избрани от Наредбата за съществени правила за радиационна отбрана са средногодишни. В Наредбата става въпрос за референтни равнища, (а не за пределно възможни концентрации), които съгласно Директива 2013-59 на Европейската общественост за атомна сила не са граница, която да не може да бъде надхвърляна.

Нашият свят е радиоактивен и е подобен откогато съществува. Човешкият организъм се облъчва от над 60 естествени радиоизотопа, намиращи се в почвата, водите, въздуха и в самите нас. Радонът е преобладаващата част от естествения радиационен декор – над 50 %. Останалата част от него се разпределя сред гама лъчение от земята и постройките – към 14 %, здравно облъчване – 14 %, космични лъчи- 10 %, вътрешно облъчване- 11 % и други

Наблюденията на концентрацията на радон в здания демонстрират денонощни, сезонни и годишни вариации. През зимата постъпването на радон е 3 – 4 пъти по- интензивно в сравнение с през лятото.

Контролната активност на РЗИ – Смолян по Националната стратегия за понижаване въздействието на радон в здания ще продължи и през 2018 година с следващи наблюдения за установяване на сезонни коефициенти в 30 жилищни здания. Планират се и срещи с общински управления по отношение на опциите за финансиране на ограничения за елиминиране на риска от високи концентрации на радон в детски и образователни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР