Констатираха щети за милиарди за Булгаргаз Депутати от временната парламентарна

...
Констатираха щети за милиарди за Булгаргаз Депутати от временната парламентарна
Коментари Харесай

Депутати от комисията „Боташ“ в шок от флашки с документи – викат шефа на ДАНС

Констатираха вреди за милиарди за " Булгаргаз "

Депутати от краткотрайната парламентарна комисия „ Боташ “ се възмутиха от случилото се в държавното сдружение „ “ през последните няколко години. В петък комисията организира третото си съвещание.

На него стана ясно, че народните представители към този момент са получили на флашки съответните документи, свързани с сдружението.

Йордан Тодоров от „ Възраждане “ изясни, че от „ Булгаргаз “ не са сътрудничили , когато им била поискана съответната информация в дигитален тип вместо на книжен притежател. Затова и процесът по цифровизация се случил с помощта на чиновници от Народното събрание.

„ Лично аз, колкото повече чета материалите и се срещам с тях, толкоз повече се, безусловно, тревожа, какво тъкмо се случва в това сдружение, тъй като мислех, че казусът е „ Боташ “, само че то напълно не е по този начин. Безспорно, това е една корист за милиарди за годините напред, само че в това време има покупко-продажби, които са в действителност притеснителни , които – в случай че се сметне негативният финансов резултат, също е в размер милиарди. Дори не е стотици милиони “, уточни Тодоров.

Припомняме, че краткотрайната комисия бе основана по отношение на подписването на 3 януари 2023 година на съглашението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “. Тогава на власт бе служебният кабинет с министър председател Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Според настоящето държавно управление договорката може да нанесе вреди за милиарди в идващите години. Президентът и представители на някогашния длъжностен кабинет обаче отхвърлят обвиняванията.

Изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “ и все още продължава да е Деница Златева . Тя бе назначена на поста незабавно след рухването на държавното управление на Кирил Петков – през август 2022 година, отново по време на длъжностен кабинет на президента.

Депутатката Павела Митова от Има Такъв Народ предложи съответната парламентарна комисия да изиска спомагателни документи от „ Булгаргаз “ - годишни финансови доклади и бумаги, свързани със покупко-продажби на борсата през последните две години.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия сподели от своя страна: „ Няма по какъв начин да не се солидаризирам с сътрудниците, тъй като нещата, които се четат, са повече от притеснителни. Това е може би най-меката дума , която може да се каже. И с изключение на „ Боташ “ тези покупко-продажби, които са осъществени с покупка на газ и препродажбата му – в случай че всичко е по този начин, както излиза, то си е неуместно това нещо. Става въпрос за разлики... пазаруване на доста по-висока цена и препродажба по-късно на доста по-ниска цена и то в границите на месеци. То просто е необяснимо това, което се случва. И по тази причина не мога да не се съглася и с госпожа Митова, и с сътрудниците от „ Възраждане “, че може би би трябвало и тези документи да бъдат взети. Но стават към този момент толкоз доста документи, че не знам къде е рационалната граница. “

Гуцанов допусна, че комисията ще би трябвало да удължи мандата си на деяние. Припомняме, че един път той– до 6 април.

Йордан Тодоров от „ Възраждане “ отново изиска думата и попита: „ Това, което се чудя, е кой е контролният орган – може би ДАНС, службите , - които би трябвало да управляват активността на едно такова сдружение. “

Документите били доста, а Народното събрание не било проверяващ орган.

„ Не сме прокуратура, не сме ДАНС. Не сме... Разбирате какво имам поради “, уточни още депутатът. Той изясни, че никой от тях не е задължен да е специалист и да схваща това, което чете.

Всичко в „ Булгаргаз “ обаче евентуално ставало „ с покровителството на службите “. А те въпреки всичко трябвало да се грижат такива неща да не се случват - „ които са се случвали явно “.

„ Най-вероятно това са ДАНС, тъй че ще желая и те да бъдат изслушани “, предложи националният представител Тодоров.

Председателят на комисията Жечо Станков – бургаски народен представител от ГЕРБ, изясни, че в секретното деловодство има и още материали, и прикани сътрудниците си да се срещнат и с тях.

„ Естествено, отчетът, който ще изготви комисията, ще бъде разполагаем на всеки един от членовете. И дали комисията ще вземе решение да го изпрати към службите, в случай че такова решение бъде подкрепено от членовете, или някой от членовете ще го изпрати еднолично към службите – това си е също решение на всеки един от членовете “, съобщи още Станков.

„ Действително, притеснененията на всеки един от вас ги споделям и аз като ръководител. Това, което ми прави усещане, е, че пазарният дял на държавното сдружение „ Булгаргаз “ е намалял “, изкоментира още Жечо Станков, който е и някогашен зам.-министър на енергетиката.

Според него проблемите с „ Булгаргаз “ са свързани по-скоро с политически решения, в сравнение с с мениджърски такива. А това било стратегическо за страната сдружение, гарантиращо националната ни сигурност, обвързвана с доставките на газ.

Депутатите взеха решение да си дадат още малко време за запознаване с документите, преди да пристъпят към чуване на съответните длъжностни лица. Те утвърдиха на последващо съвещание да бъдат извикани някогашният и актуалният министри на енергетиката, шефовете на „ Булгаргаз “ и „ Булгратрансгаз “, както и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

Бе признато и да бъдат изискани спомагателни документи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР