Констатациите в доклада на Европейската комисия относно начина, по който

...
Констатациите в доклада на Европейската комисия относно начина, по който
Коментари Харесай

Жотева: СЕМ не може да изпълнява функциите си, да искаш нещо от МФ е мисия невъзможна

Констатациите в отчета на Европейската комисия по отношение на метода, по който се финансира Съвет за електронни медии е правилно. В него е записано, че Съвет за електронни медии няма задоволително средства, с цел да извършва ефикасно дилемите си. Това разяснява във връзка рецензиите за Съвет за електронни медии ръководителят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева пред bTV.
Още по тематиката
" В последните години съветът се е трансформирал в един преходен орган , който към този момент не може да си извършва отговорностите и по закон. Ние не можем да следим малките екрани и радиата, и да ги направляваме, тъй като нямаме техническата опция за това ", разгласи Жотева.

Комисията показва точно, че в България собствеността върху няколко медии е тясно обвързвана с политици и че няма законодателна смяна те да имат медии.

Относно финансирането Бетина Жотева изясни: " Не можем да си купим нова система за мониторинг, нашата е на 12 години. Новата би коствала 1 милион лв., а целият бюджет на Съвет за електронни медии е 1,5 млн.лв. ".

" Ние не можем да вършим записи, с цел да забележим какво се случва в ефир. Молим малките екрани да ни дадат запис, с цел да ги глобяваме ", изясни ръководителят на Съвет за електронни медии, когато се разпорежда да се наблюдават малките екрани при подадени сигнали за неопределено отразяване.

" Вие имате ли си визия какво значи да искаш нещо от Министерство на финансите! Това е задача невъзможна. Там има една мантра, която споделя това, което сте предложили опонира на закона за обществените финанси и край. Край! Ние сме напълно подвластни от държавния бюджет ", добави възмутено тя.

От Съвет за електронни медии сa изпратили през август писма да ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за обезпечаване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да следят медиите дали съблюдават закона по време на избори. Реакция към този момент няма от нито една институция.

И съобщи още, че сега Съвет за електронни медии не можем да следи и изборите - предварителни или постоянни: " Съвет за електронни медии е основан с инструкция на Европейски Съюз. Няма страна в Европейски Съюз без регулаторен орган. Но какъв е смисълът като ние и отговорностите си по закон не можем да осъществим ", добави Жотева.

Относно констатацията на Европейска комисия за притеснителната липса на бистрота по отношение на собствеността на медиите Жотева разяснява, че в Европа към момента не се е състоял дебатът дали политици могат да имат медии. Това е регламентирано единствено в Малта, където е неразрешено медиите да са благосъстоятелност на политици, посочи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР