Константин Попов: България има нужда от нов тип самолет, предложението

...
Константин Попов: България има нужда от нов тип самолет, предложението
Коментари Харесай

Константин Попов: България има нужда от нов тип самолет, предложението на МС е прекрасно

Константин Попов: България има потребност от нов вид аероплан, предлагането на Министерски съвет е прелестно
България има потребност от нов вид аероплан. Това, което предлага държавното управление, е прелестно. Това сподели ръководителят на Комисията по защита и народен представител от ПГ на ГЕРБ Константин Попов за процедурата по придобиване на нов вид военен аероплан, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов внесоха на 21 декември, в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по осъществяване на признатия от Народното събрание Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за утвърждение в Народното събрание решение за възлагане на държавното управление да приготви план на интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили.

„ Аз считам, че тук би трябвало да дадем значимото на държавното управление, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, за това да вземат отношение, да застанат зад модернизацията на Българската войска, зад бъдещето на българската войска ”, съобщи Попов през днешния ден.

Той уточни, че България има потребност от нов вид аероплан. Това, което предлага държавното управление е прелестно. „ Няма потребност да върша реклама на F-16 или на някакъв различен вид аероплан. Всеки има своите положителни и слаби страни и в предлагането тези неща се виждат. Но явно е, че F-16 е един прелестен аероплан и в случай че се вземе след време решение, че това е нашият избор и ратифицираме съответния контракт с държавното управление на Съединени американски щати, България ще има най-модерния, най-боеспособния аероплан в източната част на Европа, в НАТО ”, сподели Попов.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на комисията по защита в Народно събрание, счита, че "те като виновна политическа мощ би трябвало да поддържат това, което се предлага от Министерски съвет и би трябвало да продължим да вървим напред". „ Защото нищо от процедурата не е изпуснато, по Пътна карта всичко е осъществено. Точка. Нямаме отклоняване и по тази причина ще подкрепим този план ”, съобщи Попов.

Понеже доста необятно се употребява думата лобизъм, той уточни, че лобизъм това е да окажеш неофициален напън за взимане на съответно политическо решение, а решението несъмнено е политическо. „ Няма по какъв начин министърът на защитата, министрите от Министерски съвет, министър-председателят, Народно събрание да подпишат с вързани ръце това, което им се предлага. Просто, тъй като това са техните отговорности и отговорности и те са доста тежки “, изясни Попов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изиска да напомни, че на Консултативния съвет при президента Радев това била една от тематиките за осъществяване уговорката на страната ни за капиталовия разход за рационализация на Българската войска. „ Но когато този капиталов разход се прави транспарантно на президента Румен Радев не му харесва, когато обаче президентът Радев искаше да завърши тази процедура в служебния кабинет от назначения от него министър-председател, министър на защитата, въздействието, което по всяка възможност може би е било оказано, с цел да се вземе решение непрозрачно да може да се задължи идващото Народно събрание, идващият Министерски съвет да движи по процедура, която е приключена непрозрачно ”, уточни Цветанов и напомни анкетната комисия в Народно събрание. Тя завърши с транспарантно решение, сподели той и съобщи, че това дало опция на българското държавно управление още веднъж да включи в процедурата всички участници, които по думите му, били отстранени от служебния кабинет. „ Ние постоянно сме казвали, че прозрачността е над всичко ”, съобщи той.

Цветанов изясни, че политическото решение, което ще вземе българският парламент ще бъде на база експертизата и експертното предложение, което дава отчета на двамата министри и това, което ще вземе като решение Министерски съвет. „ Окончателното решение се взима чисто политически, само че то е на база на тази съгласувателна процедура, на тази работа на експертните и прозрачността, която беше подценена в мандата на служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Защото по всяка възможност, изпускайки си нервите последните няколко дни, методът, по който разяснява тази тематика, той би трябвало да знае, че е президент на България, а не страна по този развой ”, съобщи Цветанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР