Константин Малофеев: В следващата част на нашата Азбука на традиционните

...
Константин Малофеев: В следващата част на нашата Азбука на традиционните
Коментари Харесай

Дугин, Малофеев и протоиерей Ткачев: Единството на народите на Русия

Константин Малофеев: В идната част на нашата „ Азбука на обичайните полезности “ (поредица по малкия екран " Цариград ", чийто притежател е К. Малофеев, бел.ред.) приказваме за буквата „ Е “ – единството на народите на Русия.

Александър Дугин : Това е директен зов към евразийското схващане на съветската история. Евразийците бяха тези съветски философи, които обърнаха внимание на обстоятелството, че ориста на Русия е ориста на първо място на съветския народ, който основа страната, сътвори просвета, разви езика. Но в това време би било ненапълно, несъвършено, в случай че други народи не свързваха ориста си с съветския народ.

И това единение на народите на Русия, евразийските нации, общността на тяхната орис сътвори необикновено благосъстояние на нашата история. Руснаците споделиха най-хубавото с братските си нации.

Всеки един от тези нации, без значение по какъв начин е попаднал в Русия, носи най-хубавото в себе си. И този разговор, тази взаимност, това взаимно историческо творчество породи уникалността на нашата евразийска цивилизация.

Да, тя е съветска, тя е - в основата си - православна. Но в това време има както източно въздействие, по този начин и отчасти западно, кавказко, сибирско, туранско, фино-угорско, тюркско. Всички тези нации са донесли нещо скъпо в нашата история.

Обикновено западното, европейското мнение беше следното: вижте, руснаците се смесиха с татарите, изгубиха европейската си еднаквост. И те споделяха с омерзение: " изтъркай руснак - ще намериш татарин ". А евразийците споделят: " Е, да, ще намерите татарин - съветски татарин. "

Създадохме нашата неповторима евразийска цивилизация. Те построиха империя, а не национална страна. Империя, която всмуква всичко най-хубаво от културата на всички нации, без да унищожава тяхната еднаквост, а в противен случай, запазвайки я. От това единение на народите на Русия се образува нашето благосъстояние, нашата мощност и мощ.

И когато настъпят сложни времена, когато би трябвало да пазиме нашата независимост и самостоятелност във войни (а това постоянно се е случвало в нашата история), ние виждаме по какъв начин нашите приятелски нации се сплотяват с съветския народ, с цел да служат на Отечеството.

Това е най-високата стойност. Факт е, че сме обединили доста народи. Но става скъпо, когато разберем какъв брой позитивен, важен, добър, откровен и храбър е бил приносът на тези нации. И тогава има естетика, симфония, благозвучие на народите. Тоест Русия се трансформира в освен това от национална страна. Превръща се в пълноправна империя.

Защото Империята постоянно е композиция и единение от множества. Не с цел да премахнем и изкореним тези разлики, а с цел да ги съхраним и издигнем на по-високо равнище. Това е единение по вертикала, това е единение от горната страна, без унищожаване на разликите долу. И това, несъмнено, е същинско изкуство.

Фактът, че толкоз доста нации са свързали ориста си с съветския народ, прави и тях, и нас по-силни. Това е голяма полезност, която би трябвало да бъде съхранена. А фактът, че тя е включена в цифрата на обичайните полезности, коства ми се, е просто ослепително, изцяло тъкмо и навременно изказване.

Тъй като врагът се стреми да подкопае това единение, да опълчи народите на Русия един на различен, с цел да ни отслаби и вследствие на това да ни унищожи, това е отбранителна полезност.

Но в това време това е и респект към нашата история. Ако имаме памет, в случай че запазим приемствеността на нашата история, тогава би трябвало да разберем тази специфичност на евразийската просвета, нашата евразийска държавност, евразийската цивилизация.

Трябва да я пазим, да й дадем позитивна стойност. В противоположен случай стартира самоампутация. Понякога споделяме: тези нации са пристигнали при нас по-късно или някой в миналото, в един или различен интервал, е бил неудовлетворен от съветското държавно управление. Но даже в фамилията, даже измежду най-близките хора, братя, деца, татковци, има спорове и кавги. И в случай че за нас фамилията и страната са безспорни полезности, то многообразието на народите, които живеят на територията на нашата велика Родина, също е безспорна полезност.

Защото ние сме за това единение, желаеме да го укрепваме, съхраняваме, укрепваме и продължаваме, а не да го разрушаваме и губим. Никой не може да бъде загубен. През 1991 година не обърнахме нужното внимание на братските ни нации – и се загубихме. От никого не сме се освобождавали и никого не сме освобождавали. Но обрекохме себе си и другите на най-трудни тествания.

Протойерей Андрей Ткачев : Спомням си думите на Расул Гамзатов, който сподели, че „ в Дагестан съм аварец, в Москва съм дагестанец, а в чужбина съм руснак “. Оказва се един тип тройственост.

Вероятно е в доста страни. Например, някой бургундец може да не се счита за французин. Но, напускайки границите на Франция, за всички той ще бъде жител на Петата република. Вероятно е нещо всекидневно. Но за Русия е изключително забавно.

Имаме хора от към 200 националности. И всеки от тях в границите на своя етнос познава собствен субетнос със собствен акцент, със собствен език. И тогава, излизайки на открито, представителят на етноса става руснак. И не се срами да каже, че е руснак, дагестанец и аварец. Можете да си визиите какъв брой здрава е тази конструкция, заради вътрешното си благосъстояние.

Разбира се, доста по-лесно е да вземем за пример да живееш в Полша и да си поляк, тъй като там е моноетническа страна. И, апропо, има доста малко от тях. Но това е друга история.

А нашият дизайн е комплициран, здрав и неповторим. И ще го разделят по линията на сложността. Тогава възбуждането на гордостта в един човек ще бъде екстраполирано към възбуждането на национална горделивост в един субетнос. След това – за разпалване на омраза сред субетноси вътре в етноса. После – към някаква фантазия за самостоятелност в границите на районите.

Получава се някаква кибернетика на народите - те знаят по какъв начин да ръководят хората, а самите хора се оказват доста управляеми. Затова би трябвало да ценим това разнообразие и разноцветност. Като се стартира от приказките на народите на Съюз на съветските социалистически републики.

Дугин : Разкази на народите на империята...

Протоиерей Ткачев .: Сега - да, приказките на народите на Руската империя. Приказки на народите на Съюз на съветските социалистически републики - това е оповестено от " Детгиз ". И би трябвало да съберем всичко дружно. В последна сметка всичко работи отлично на равнище фолклор, дълбоки митове от древността. И на равнище специфична военна интервенция това също работи.

Украйна, както я познавам, е доста надалеч от солидността и единството. Жителите на западните региони обичайно са пропити с някаква в действителност адска ненавист към всеки, който живее на изток от тях. Включително и украинците. Донецк за тях въобще не са хора. И вътре в тази страна споделят: няма да отида да загивам за Донбас да вземем за пример или за Волин. Живея тук в Галиция.

А нашата страна, за разлика от тях, е териториално доста по-голяма; има доста повече разлики сред неговите райони. Но якутите или калмиките, или тунгусите, или същите лаки или авари са доста по-пропити с възприятие за единение на страната и обща история, в сравнение с тези, които, наподобява, би трябвало да бъдат братя в ежедневното съзнание. Но не.

Русия като повсеместен план е в положение да даде на хората чувство за обща орис, история, да им даде единно чувство за темп.

Дори и с всички раздрани корени на съветската държавност и нрав, нашата страна е способна да стопли сърцата на голям брой разнообразни нации на основата на изцяло ирационални, интуитивни неща, да ги сплоти в едно цяло и да види позитивна цел пред себе си от него. Само към това е належащо да се добави рационална закваска, тъй че всичко това да се разбере от мозъка, а освен да се усети.

Константин Малофеев : Това е свойство на Империята. Имперската задача, имперският дух през цялата човешка история са били дадени на доста малко нации. Това е велика задача, огромен подарък от Бога. И то беше обещано на Русия.

Русия е империя и по тази причина единството на нейните нации трае толкоз дълго, толкоз решително. И всички тези хора, които приказват на разнообразни езици, с разнообразни култури, с разнообразни приказки, са подготвени да умрат за нашата страна в сложни времена и изпитват възприятие на национализъм към нея.

Имперското начало пристигна при нас от две страни. В смисъла на нашата православна душа ние сме директно продължение на империята на Новия Рим, православната империя на Константинопол, василевса на Константинопол. А от позиция на нашето тяло, ние сме продължение на Великата орда, огромното държавно тяло на Ордата в просторите на Евразия. Наследили и двете, ние се превърнахме в неповторима страна в човешката история, най-голямата и в същото време най-дълбоката от позиция на разбирането на нейната сакралност.

В последна сметка каква е разликата ни с Украйна? В генетичен, кръвен смисъл - никаква. Ние и украинците сме един народ. Но те са руснаци без имперска концепция. А ние сме украинци с имперска концепция.

Всеки украинец с украинско фамилно име тук е същият чиновник на святата империя, неин деец. А всеки руснак, който се озова в Украйна, живеейки там и приемайки нейните условия, ставаше украинец. Той играе тази игра " Сватба в Малиновка ", той е за себе си и с най-ниско равнище на морал. Защото тъкмо това изисква от него украинската „ страна “.

И свещената, сакрална страна Русия, империята му дава опция да служи и да се гордее с тази работа. Аварец ли си, бурят, якут, татарин, евреин, който и да си, служиш на Русия. А това значи, че служиш на най-великата страна на Земята. И това свойство е да бъдеш Империя, да бъдеш същинска страна. Държавата е дефиницията на империята. Как поражда първата империя на Саргон от Акад? Обединение на разнообразни страни.

Империята е страна от страни. Тя не омаловажава своите съставни страни, тя е по-висока от всяка страна. Тя носи доста по-голяма задача от една елементарна страна, която е част от нея и става, както биха споделили в този момент, " индивид на федерацията ". И точно в това - в обединяването на хора от разнообразни националности - нашият план се разграничава от американския.

Американското " гърне, в което се топи " смесва всичко, постанова дневен ред, че във всеки филм би трябвало да има четири чернокожи, три феминистки и един содомит. По-точно пробва се да смеси всички, само че не съумява. Защото нямат причина, нямат принцип за разбъркване. А ние не смесваме никого, всеки живее на личната си земя. Много по-трудно е да ги смесиш, тъй като тези хора живеят на своята земя от хиляда години и са подготвени да живеят в една страна, да умрат за нея, да я основават и построяват.

Защо? Защото ние като страна имаме задача. А те като страна нямат задача. Съединени американски щати нямат задача. Там има една американска фантазия - всеки да успее и да стане най-хубавият. Но това е консуматорско положение.

Единството на народите на Русия се основава на евразийската имперска основа. Съветският съюз се опираше на нея - даже и със заложена бомба със закъснител под формата на самоопределяне на републиките, той устоя много дълго време. 500 години след Иван Грозни имаше многонационална Русия - с хора от разнообразни вяри, разнообразни националности.

И ще я има и в бъдеще, в случай че разберем, че сме страна, която има огромна задача. Ако разберем, че ние сме Империята. И Основите на държавната политика, в която единството на народите на Русия е сложено на подобен фундамент като обичайната полезност, ни демонстрират, че законодателят също схваща това.

Ако това е обичайната полезност, тогава би трябвало да разберем на какво се основава. И се основава на службата на Империята. Те се заклеха във честност към Белия цар, те се заклеха във честност към страната, която има висока задача, която има извънредно високи морални идеали. И това е доста значимо.

Протоиерей Ткачев .: В удостоверение на вашите думи за това, че съветският народ е имперски народ, в който никой не се тъпче, бих желал да споделя следното наблюдаване. В чужбина трябваше да навестявам разнообразни църкви. Там ясно се вижда, че румънци и единствено румънци вървят в румънската черква. В българските - българи и единствено българи. В гръцките - гърците и никой различен. И по този начин на всички места. А в храмовете на Руската православна черква вървят и арменци, и гърци, и българи, румънци и сърби. Всички. Е, може и руснаци да отидат при сърбите. Но никой различен. Но всички отиват при руснаците.

И това е доста органично за хората, само че никой не ги учи на това. Никой не им дава никакви бюлетини с пояснение къде да вървят, когато е горещина. Става от единствено себе си. И тази Универсалност съществува в рамките на Локалността. Това е изумително. И това е плодът на Империята.

A.D.: Точно както условният ЛГБТ дневен ред или джендър политиката унищожават фамилиите, по този начин национализмът унищожава имперското единение на народите. Трябва да възприемаме тази обичайната полезност като самобитна ваксина против национализма (както огромен, по този начин и малък). Тоест ние би трябвало по всевъзможен метод, като се борим за естествено, крепко, свещено семейство, да отстояваме единството на народите – като за имперската обща орис.

КМ: Това беше буквата " Е " - единството на народите на Русия.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР