Консорциумът от турските компании Дженгиз (Cengiz), Колин (Kolin) и Кальон

...
Консорциумът от турските компании Дженгиз (Cengiz), Колин (Kolin) и Кальон
Коментари Харесай

Турски фирми се оттеглиха от проекта за АЕЦ Аккую

Консорциумът от турските компании " Дженгиз " (Cengiz), " Колин " (Kolin) и " Кальон " (Kalyon) реши да излезе от плана за създаване на първата турска атомна централа АЕЦ " Аккую " заради търговски различия с съветския реализатор на плана и съакционер " Росатом ". Това заяви Анадолската организация, представена от ТАСС във вторник.

Ръководството само че консорциума е провело поредност договаряния с " Росатом ", на които страните е трябвало да одобряват няколко дефинитивни условия по съглашението. Те обаче не съумели да преодолеят някои разлики от търговски темперамент, заради което консорциумът решил да приключи присъединяване си в плана, показва негов представител.

Турският консорциум се причисли към плановата компания " Аккую нюклиър " на 19 юни 2017 година, когато подписа контракт за присъединението си към плана за АЕЦ " Аккую " с дял от 49 %. Планирано беше фирмите да влязат в капитала на атомната централа след приемане на съответните разрешителни от турското държавно управление до края на 2017 година.

Проектът планува създаване на четири енергоблока ВВЕР-1200 с обща мощ от 4800 мегавата край пристанище Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 година.

Споразумението сред Русия и Турция за построяването на АЕЦ " Аккую " беше подписано през май 2010 година. Срокът на употреба ще бъде 60 години, а размерът на създадената електрическа енергия ще разреши покриване на 17 % от вътрешното търсене, отчитайки нивото на настоящото ползване. Общият размер на вложенията се прави оценка на 22 милиарда $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР