Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската

...
Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската
Коментари Харесай

Китайците от Хайнан взимат летище Пловдив

Консорциумът сред китайската HNA Airport Group Co LTD и българската " Пловдив Еърпорт инвест " взима летище Пловдив на концесия за 35 години, научи „ Марица “. Комисията към Министерството на превоза към този момент е направила своя избор, а до дни се чака формалното решението на Министерски съвет.  

Китайците от Хайнан и локалните им сътрудници се състезаваха на финалната права против пловдивски консорциум, в който влизаха транспортният колос ПИМК и Тракия икономическа зона, получил публична поддръжка от общината. При разглеждане на документите и капиталовите планове обаче специалистите в министерството са решили, че офертата на Хайнан е по-добра и подсигурява развиването на аеропорта. 

Представител на консорциума е Асен Василев, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. В Пловдив Еърпорт инвест пък вземат участие няколко експертни с опит в летищната и авиационна активност. 

„ Хайнан Груп търси своето естествено развиване на европейските пазари. Тя разполага със обилни средства за вложения и влага пари там, където реши, че има благоприятни условия за добър бизнес. Пловдив, и в частност летището, несъмнено са такива най-много със своето стратегическо разположение по Пътя на коприната и с опцията да се направи огромен карго център за стокооборота сред Китай и Европейския съюз. Градът има добре развита промишленост и инфраструктура, на негова територия са няколко университета, което не е маловажно предвид на набирането на фрагменти “, разяснява за „ Марица “ Асен Василев. 

Според офертата на китайците те ще влагат в Пловдивския аеропорт 79 млн. лв.. Освен развиване на карго терминалите, концесионерите възнамеряват да развият и гражданските полети, като най-вероятно ще опитат да обезпечат и директни връзки с някои летища в Поднебесната империя. Откриването на сходни линии ще повлияе съществено върху развиването на туризма в целия район. Туристите от Азия ще имат бърз достъп както до историческите забележителности, по този начин и за СПА курортите и планинските центрове Пампорово и Чепеларе, сподели още Асен Василев. Той подсети, че HNA Group имат шестия по величина туроператор, фокусиран върху промотиране на пътувания на китайски жители в чужбина. 

HNA Group e една от най-големите корпорации в международен мащаб, като предходната година влезе  в топ 100 Fortune Global Companies. HNA Group имат общо активи на стойност 61 милиарда евро. Приходите им за 2016 година са 13 милиарда евро. Групата е почнала от авиационния бизнес и сега има Hainan Airlines (четвъртата по величина аеролиния в Китай с флота от 700 самолета и обслужваща над 120 дестинации); летищния оператор Swissport;  една от най-големите логистични компании в Китай; един от огромните притежатели на хотели в Китай и е собственик на 30% от веригата Hilton Hotels;10 % от Deutsche Bank. Оперира 16 летища с доходи от летищни интервенции от 800 милиона евро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР