Консорциумът European Processor Initiative (EPI) разкри плановете си да представи

...
Консорциумът European Processor Initiative (EPI) разкри плановете си да представи
Коментари Харесай

ARM процесорът SiPearl Rhea2 за европейските суперкомпютри ще се появи през 2025 г.

Консорциумът European Processor Initiative (EPI) разкри проектите си да показа последващо потомство HPC процесори с Arm архитектура. Става въпрос за чиповете Rhea2, които се чака да бъдат част от идващия европейски суперкомпютър от екзаскейл равнище.

Разработчик на продуктите Rhea е френската компания SiPearl. Процесорът от първо потомство, основан на Arm Neoverse V1, е с висока енергийна успеваемост. Произвежда се от TSMC по 6nm технология N6. Чипът ще бъде в основата на един от блоковете на екзамащабния суперкомпютър Jupiter, който ще бъде пуснат в употреба в Изследователския център в Юлих (FZJ) в Германия тази година.

Все още няма прекалено много информация за процесора Rhea2. Известно е, че той ще има дизайн с два кристала. Очаква се да бъде осъществена поддръжката на HBM и DDR5 паметите. Разработчикът ще премине към по-тънък софтуерен развой при производството на Rhea2 спрямо първото потомство на този чип.

Съобщава се, че Rhea2 ще дебютира през 2025 година Процесорът ще бъде употребен в новия европейски комплекс за Национална разузнавателна служба, евентуално в системата Jules Vernes, която ще бъде ситуирана във Франция. Планира се този суперкомпютър да стартира да действа до 2026 година Машината се финансира от Европейския съюз, Франция и Нидерландия и ще се ръководи от Френската национална организация за високопроизводителни калкулации (GENCI), която е 49% благосъстоятелност на френското държавно управление.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР