Консорциум между китайската компания “Хайнан и “Пловдив Еърпорт Инвест е

...
Консорциум между китайската компания “Хайнан и “Пловдив Еърпорт Инвест е
Коментари Харесай

Китайци взеха летище Пловдив

Консорциум сред китайската компания “Хайнан ” и “Пловдив Еърпорт Инвест ” е новият концесионер на летище Пловдив. Решението е на държавното управление, което упълномощи през вчерашния ден министъра на превоза Ивайло Московски да подписа концесионния контракт в двумесечен период.

Концесията е за 35 години, като за този период консорциумът би трябвало да влага над 79 млн. евро в летището. С тях би трябвало да бъде ремонтирана и поддържана съществуващата инфраструктура, както и да се изградят нови уреди.

Първата вноска по концесията би трябвало да бъде платена след четири години, когато изтича гратисният интервал, очакван в контракта. Концесионерът ще дължи по 600 000 лв. без Данък добавена стойност, на година плюс 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта.

Единият от участниците в консорциума – HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с почти 145 милиарда $ активи, над 90 милиарда $ доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят. Хайнан Груп ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии, настояват от държавното управление. Според изявления в непознатите медии обаче в последните месеци китайският тръст изпитва финансови усложнения и се пробва да продаде активи за над 6 милиарда $.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив беше открита на 16 януари 2017 година, като предложения подадоха трима участници – ДЗЗД “Силк роуд Пловдив Еърпорт ”, “Консорциум Летище Пловдив ” и Обединение сред “Хайнан ” и “Пловдив Еърпорт Инвест ”. По-късно ДЗЗД “Силк Роуд Пловдив Еърпорт ” беше отстранено, тъй като не дава отговор на критериите за асортимент.

Участникът апелира решението, поради което процедурата беше спряна. На 1 март 2018 година Върховният административен съд отхвърли жалбата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР