Консорциум между дъщерни дружества на канадския технологичен и машиностроителен гигант

...
Консорциум между дъщерни дружества на канадския технологичен и машиностроителен гигант
Коментари Харесай

Биволъ: Bombardier и Джи Пи Груп спечелиха търг за 200 млн. лева с измама

Консорциум сред дъщерни сдружения на канадския софтуерен и машиностроителен колос Bombardier и свързваната с Валентин Златев компания “Джи Пи Груп ” е спечелил с машинация публичната поръчка на Националната компания “Железопътна инфраструктура ” /НКЖИ/ за рехабилитация на линия “Пловдив-Бургас ” за 195 424 175,00 лева без Данък добавена стойност, оповестява Биволъ.

Според следствието в документите си обединяването е показало погрешна информация – несъществуващи референции, което би го дисквалифицирало. 

“Джи Пи груп ” взе участие посредством консорциума “Плобур ” в един от огромните търгове на НКЖИ – този за планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникация по железопътната линия Пловдив – Бургас (Фаза 2).

С решение от №3 от 28/01/2019 година НКЖИ афишира за победител във въпросната тръжната процедура Консорциум „ Плобур ” – с получена сложна оценка 100 точки u препоръчана цена 184 999 094,47 лв. без Данък добавена стойност.

Мотивите на НКЖИ са, че участникът дава отговор на условията за персонално положение u критерии за асортимент, сложени от възложителя. Офертата му подхожда на условията на техническата спецификация, настояват от компанията.

Проверка на Биволъ обаче е посочила, че приложените в тръжната документи референции от Bombardier Poland (участник в консорциума) за „ създаване и въвеждане в употреба на GSM-R система “ за потребностите на полските железници не дават отговор на истината.

В съответната поръчка на НКЖИ за планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив-Бургас строителните действия не са главната част от работата. Те са по-скоро съпътстващи. Основни са дейностите по внедряването на системи за сигнализация, системи за телекомуникации и система GSM-R. НКЖИ не приема за препоръка работата по обекти на метрополитена и градския трамваен превоз, в които “Джи Пи Груп ” има, въпреки и злощастен, само че някакъв опит, написа онлайн изданието.

НКЖИ акцентира, че железопътният сектор Пловдив – Стара Загора – Бургас е основна линия от железопътната мрежа на Република България, с дължина от 293 км. Резултатите, които би трябвало да бъдат реализирани от осъществяването на поръчката за рационализация са построяването на модерни системи за сигнализация в гарите и междугарията в сектора. Гарите в действителност са 19 на брой. Модернизацията им включва внедряването на маршрутно-компютърни централизации, нови външни сигнализационни уреди и кабели, както и диспечерска концентрация и ETCS. Според заложеното от възложителя, изпълнителят би трябвало да построи съвременни системи за телекомуникации в гарите и междугарията, основани на оптични кабели, включващи преносни мрежи, гарови и диспечерски устройства, телефонни централи и, това което ни интересува в тази ситуация: мрежа GSM-R.

В изискванията на състезанието е посочено, че всеки участник би трябвало да е извършил действия за строителство с предмет и размер, идентични или сходни с предмета и размера на поръчката. Това би трябвало да се е случило в последните пет години от датата на подаване на офертата.

Кандидатите би трябвало да са изграждали GSM-R система, изпълняваща условията на Технически спецификации за оперативна съгласуемост (ТСОС), включваща система от базови станции на жп сектор с минимална линейна дължина 60 км.

В документите на консорциума „ Плобур “ съгласно условията на възложителя би трябвало да се уточни референтен план. Като подобен е посочен “Модернизация на железопътната линия Е30, Етап II. Пилотно внедряване на ERTMS в Полша в сектора Легница (Legnica) – Веглинец (Węgliniec) – Биелава долна (Bielawa Dolna) ”.

Той е завършил декември 2015 година и хронологично покрива критериите заложени от НКЖИ. Формално това може да се одобри и за препоръка за планиране, макра че съгласно специалисти, осведомени с този план, в последните шест месеца планиране не се прави. В обсега на GSM-R за този план има единствено “доставка и монтаж на закрепени GSM-R / VHF терминали ”.

Действителната GSM-R система за линия E30 обаче е построена в границите на различен план, изпълнен от австрийската Kapsch. Факт, за който има удостоверение на страницата на компанията, разкрива Биволъ.

Медията е отправила и документално питане до Началник на отдела за ръководство на мрежата GSM-R на Полските железници Гжегор Ватковски (Grzegorz Wątkowski).

Полученият отговор гласи:

BOMBARDIER TRANSPORTATION (ZWUS) POLSKA SP. Z.O.O, който е част от “Плобур ”, не e взел участие в търг за внедряване на GSM-R мрежа в сектора Легница (Legnica) – Веглинец (Węgliniec) – Биелава долна (Bielawa Dolna).

OFFNews потърси за коментар възложителя на публичната поръчка.

И до нас доближи като слух, че има проблем с референцията на консорциума  “Плобур ”. След измененията в Закона за публичните поръчки инспекцията на достоверността на предоставената информация се прави след класирането на офертите и приключването на периода за обжалване. В случай, че в действителност става дума за даване на погрешна информация, претендентът носи отговорност за това и ще бъде отхвърлен, съобщи пред OFFNews член на висшия мениджмънт на НКЖИ.

През месец октомври 2018 година Джи Пи Груп разгласи „ непринуден отвод “ от договорите за тунел “Железница ” (който е на стойност 185 млн. лева без ДДС), автомагистрала “Струма ” и за релсовият път на трамвай №5 в София. Това се случи след изказването на премиера Бойко Борисов, че компанията би трябвало да бъде извадена от всички планове с европейско и държавно финансиране. Решението на премиера беше обосновано със почналите следствия против строителната компания, след изявленията на Биволъ за разследваната от медията огромна корупция по усвояването на публични поръчки за стотици милиони евро, средства от планове, финансирани от Европейски Съюз.

След това стана ясно, че “Джи Пи Груп ” продължава да е претендент за редица основни публични поръчки на обща стойност над 1.15 милиарда лв. - модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец, междусистемната газова връзка България – Гърция, довършването на Южната дъга на столичното околовръстно шосе,  сигнализацията на жп линията Пловдив-Бургас и други. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР