Консерваторите остават първа сила с 27%Расте рейтингът само на левия

...
Консерваторите остават първа сила с 27%Расте рейтингът само на левия
Коментари Харесай

Срива се доверието в наследника на Меркел

Консерваторите остават първа мощ с 27%
Расте рейтингът единствено на левия претендент за канцлер

Бъдещото държавно управление ще е съдружно

Рейтингът на Армин Лашет - водач на ръководещия в Германия Християндемократичен съюз (ХДС) и претендент за поста на канлерката Ангела Меркел, продължава да пада. Това демонстрират данни от изследване на института INSA по поръчка на в. “Билд”.

Одобрението към Лашет сега е 13%, което е спад с 2% за седмица и с още 7% за последните две седмици. Негативно въздействие върху репутацията му оказа негов гаф - той бе уловен от фотокамери да се смее в диалог със свои сътрудници посещаване в регион, обиден от страховитите наводнения в края на юли в Германия. Макар Лашет неведнъж да сервира извинения за държанието си, това очевидно не е удовлетворило публичното мнение.

Кандидатката на Зелените за канцлер Аналена Бербок също губи доверие, утвърждението към нея сега е 13% - с 1% по-малко за седмица, само че двойно по-малко спрямо изследвания от 2 май.

Единственият, който натрупа поддръжка, е претендентът на социалдемократите (ГСДП) за поста на Меркел - Олаф Шолц, сега финансов министър на Германия. За седмица Шолф е добавил 1% към рейтинга си и той в този момент е 22%.

На партийно равнище като първа мощ на идните след по-малко от два месеца парламентарни избори се обрисува ХДС, дружно с баварската є сестринска партия ХСС. Подкрепата за тях е непроменена през последната седмица - 27%. Пак без смяна е и утвърждението за Зелените (18%) и ГСДП (17%). Резултатите демонстрират, че бъдещото държавно управление ще е съдружно, формирано от най-малко две партии.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР