Консерваторите и либералите, както изглежда, са с изравнени резултати от

...
Консерваторите и либералите, както изглежда, са с изравнени резултати от
Коментари Харесай

Световните агенции с коментар за изхода от изборите в България

Консерваторите и либералите, както наподобява, са с изравнени резултати от парламентарните избори в България, което предвещава нова главоблъсканица за сформиране на устойчиво държавно управление в страната, отбелязва Франс прес. Това бяха петите избори в България за две години.

Според разнообразни екзитполове обединението, водена от някогашния проевропейски министър председател Кирил Петков и консервативната партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов са с изравнени резултати. Още един път изборната интензивност беше доста ниска (40 процента), добавя организацията.

Далеч от очакванията, подбудени от вълната от демонстрации против корупцията от лятото на 2020 година, България, в която инфлацията е висока и която е най-бедната в Европейски Съюз, затъва в една скъпоструваща политическа рецесия, добавя организация. От рухването от власт на Бойко Борисов разнообразни обединения не съумяха да сформират коалиция.

Агенцията показва и че рецесията се изостри и поради спора в Украйна и в обществото има разцепление по отношение на помощта, която да бъде оказана на Киев. 

Проруският лагер записва нарастване на резултата на тези избори, добавя Франс прес, визирайки младата  групировка " Възраждане ", която дефинира като ултранационалистическа. Тя отхвърля каквато и да е доставка на оръжия за Киев и пази намерено идеологията на Кремъл, също както и социалистите от Българска социалистическа партия, наследници на някогашната Комунистическа партия, управлявала едно време страната, показва Фрас прес.

Преди вота Лукаш Мацек, асоцииран откривател в Института " Жак Делор за Централна и Източна Европа ", сподели, че е песимистичен по отношение на възможен излаз от обстановката, в случай че Бойко Борисов не се отдръпна. " Откриваме същата скица, както и в други страни от Централна Европа - някогашен водач се вкопчва във властта, до момента в който другите партии отхвърлят да се съюзят с него, без обаче да имат доста общо между тях сред прочее ", съобщи той. Самият Борисов обаче предизвести, че в случай че се стигне до нов избор, това ще бъде самоубийствено, защото множеството хора желаят завършек на неустойчивостта, напомня Франс прес.

Агенцията напомня и, че имиджът на човек от народа на Борисов бе засенчен от съмнения в корупция и след предходните избори той не съумя да сформира държавно управление заради липса на съдружници, макар че се класира първи тогава.

Франс прес цитира Кирил Петков, съперника на Борисов, който споделя, че желае България най-сетне да заживее живота на една естествена европейска страна и жителите й да престанат да емигрират.

Франс прес добавя и, че в случай че след тези избори не се стигне до сформиране на държавно управление, още веднъж ще има краткотраен кабинет, назначен от президента Румен Радев, който самият е гневно срещу изпращането на оръжия за Украйна.

Реформистката коалиция, водена от някогашния министър председател Кирил Петков, е евентуалния победител на изборите в България, демонстрират резултатите от екзипола, отбелязва Асошиейтед прес. 

Агенцията обаче отбелязва, че може да са потребности дни, с цел да бъдат оповестени финалните публични резултати от вота. Ако те потвърдят резултатите от екзитпола, то обединението на Петков ще получи мандат за сформиране на държавно управление, показва организацията, като се базира на екзитпол на Галъп.

Но както наподобява ще бъде сложна задача за него да откри съдружници, с цел да сформира ръководеща коалиция в един фрагментиран парламент.  Според политически анализатори в България не се изключва и опцията за други избори, само че би могло и да се стигне до жизнеспособна коалиция.

Прозападният реформистки блок завоюва най-вече места в парламентарните избори в България, показва Ройтерс, като се базира на екзитполовете на Галъп и Тренд.

Това бяха петите избори за две години, защото персоналната неприязън сред водачите на двата съществени политически блока, попречи на сформиране на устойчиво съдружно държавно управление, добавя организацията, визирайки обединението, водена от Кирил Петков и  ГЕРБ на Бойко Борисов. Коалицията, водена от Петков, по-специално упреква Борисов и неговата партия ГЕРБ, че са направлявали ширещата се корупция в България по време на траялото 10-години тяхно ръководство, завършило през април 2021 година Борисов отхвърля тези обвинявания.

Провал в този момент на напъните да се сформира устойчиво държавно управление би могло да подкопае очакванията на България да се причисли към еврозоната в близки периоди и да бъде способна ефикасно да употребява европейските средства за възобновяване от  коронавирусната пандемия, добавя организацията.

Ройтерс изброява и другите партии, които съгласно екзитполовете влизат в Народното събрание, измежду които е и " Възраждане ", дефинирана от организацията като националистическа партия, симпатизираща на съветския президент Владимир Путин във войната в Украйна. Позицията на " Възраждане " на трета партия, съгласно екзипола на Галъп я слага и в евентуална роля на партия с въздействие върху решенията, които ще се взимат в новия парламент, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР