Консерваторът с националистическа жилка Шиндзо Абе е големияй победител на

...
Консерваторът с националистическа жилка Шиндзо Абе е големияй победител на
Коментари Харесай

Кой е Шиндзо Абе?

Консерваторът с националистическа жила Шиндзо Абе е големияй победител на предварителните парламентарни избори в Япония. Той е умел пълководец в региона на вътрешната политика, а във външнополитически проект е прагматичен и внимателен посланик, отбелязва Франс прес.

 © Българска телеграфна агенция
Абе е на 63 години. Роден е в фамилията на политици. Баща му Шинтаро Абе е бил министър на външните работи и народен представител в Народното събрание до 1993 година След гибелта му Шиндзо „ наследява “ парламентарното му място. Дядо му Нобусуке Киши бе министър през Втората международна война. Заподозрян за военни закононарушения, той бе задържан, само че не бе съден. После стана министър председател и през 1960 година подписа с тогавашния американски президент Дуайт Айзенхауер контракт за съдействие и сигурност, който е в основата на японско-американския съюз.

За първи път Шиндзо Абе стана министър председател на Япония през 2006 година Тогава е на 52 години и беше най-младият министър-председател. Но след 12 месеца ръководство той се отдръпна небрежно от властта по здравословни аргументи. По думите му той страдал от гастрит, породен от стрес.

 Рейтингът на японския министър председател е понижен с над 10 на 100 за един месец Рейтингът на японския министър председател е понижен с над 10 на 100 за един месец
Рейтингът на японското държавно управление отпред с премиера Шиндзо Абе е 44,9 на 100, а 43 % от японците, се афишират срещу неговата политика. Това...

През декември 2012 година Шиндзо Абе се върна победоносно на власт след пагубното ръководство на левоцентристите в интервала 2009 година - 2012 година, белязан от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 година, довели до нуклеарната злополука в атомната централа Фукушима.

От завръщането му на власт неговата Либерално-демократическа партия завоюва безапелационно най-различни избори като се изключи историческото проваляне при обновяването на състава на Народното събрание на Токио през юли. Тогава победа реализира губернаторът на Токио Юрико Коике.
 Първата жена губернатор на Токио раздруса политическата сцена преди изборите Първата жена губернатор на Токио раздруса политическата сцена преди изборите
Юрико Койке споделя, че е влезнала в японската политика, с цел да бъде състезател, а не наблюдаващ. Сега първата жена губернатор на Токио трансформира нещата радикално...

След завръщането си на власт Абе сложи началото на огромен проект за стопански напредък, назова Абеномика. Планът се показва в масирано увеличение на държавните вложения за стимулиране на икономическата интензивност, поддържане на извънредно адаптираща се валутна политика и осъществяване на структурни промени. В резултат на проекта Брутният вътрешен продукт регистрира напредък в продължение на шест поредни тримесечия - нещо, което се случва за първи път от 11 години. Абе дава обещание нов проект за стимулиране на икономическата интензивност на стойност 2 трилиона йени (15 милиарда евро). Планът на Абе до момента обаче не оказа помощ за справяне с дефлацията, подкопаваща японската стопанска система от 90-те години на предишния век. Противници на Абе споделят, че неговият стопански проект е от изгода за финансовите пазари и огромните компании, само че е малко сполучлив за възстановяване на всекидневието на междинната класа.

В региона на енергетиката Абе счита, че нуклеарната сила е нужна на Япония, тъй като в случай че тя се лиши от нея, би станала още по-енергийно подвластна. Абе счита, че всички нуклеарни реактори, които в механически проект са оценени като сигурни от регулаторните органи, могат още веднъж да проработят. Планът на Абе планува до 2030 година нуклеарните централи да създават 20-22 % от електричеството. Преди злополуката във Фукушима те произвеждаха 30 %. Новите цели на Абе значат освен възобновяването на работата на оценените като сигурни реактори, само че и построяването на нови, считат специалисти.

 Японският министър председател направи промени в държавното управление Японският министър председател направи промени в държавното управление
Японският министър председател Шиндзо Абе утвърди през днешния ден нов състав на държавното управление, в което смени 14 от19-те министри, в това число на външните работи и на отбранат...

Абе даде обещание да не отсрочва повече увеличението на Данък добавена стойност. Това нарастване е планувано за декември 2019 година и би трябвало да е от 8 % на 10 %. Досега бе отлагано на два пъти. С нарастването ще бъдат финансирани частично предизборните обещания на Абе, като да вземем за пример безплатното учебно заведение за дребните деца и подпомагането на фамилиите с ниски приходи.

Шиндзо Абе желае да промени японската конституция, влезнала в действие през 1947 година Той ще резервира трите ѝ фундаментални правилото - демокрацията, спазването на човешките права и пацифизма, само че желае в нейния член девети да се упоменава ясно съществуването на национална войска. В този член в този момент се показва, че Япония се отхвърля вечно от войната като средство за споразумяване на интернационалните разлики. Абе желае конституцията да бъде вписано, че образованието е гратис и да се дефинира в нея понятието „ изключително състояние “.

Абе дава обещание да бъде корав по отношение на севернокрейския режим, който има към този момент нуклеарно оръжие и прави ракетни тествания по посока на японската територия. Той предлага увеличение на средствата за противоракетна защита и усилване на съюза със Съединени американски щати.

Във външнополитически проект Абе съумя сред прочее бързо да се приспособява към промяната на американския президент и беше първият непознат водач, който се срещна с Доналд Тръмп в Тръмп Тауър в Ню Йорк директно след избирането му за американски президент през ноември предходната година. Двамата играха голф дружно, Абе похвали играта на Тръмп и сподели, че сред двамата се е открила доста добра химия.

В същото време Абе се старае да не ядосва съветския президент Владимир Путин, с който желае да уреди различията по отношение на Курилските острови, анексирани от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война и наричани от Япония Северни територии.
 Шиндзо Абе изиска законова рамка за военна интервенция в чужбина Шиндзо Абе изиска законова рамка за военна интервенция в чужбина
Японският министър председател Шиндзо Абе съобщи, че на страната му е нужна законова рамка, която да разреши военни интервенции в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР