Консерваторът Петер Марки-Зай ще е е най-вероятният противник на обединената

...
Консерваторът Петер Марки-Зай ще е е най-вероятният противник на обединената
Коментари Харесай

Консерваторът Марки-Зай води пред Клара Добрев във вота за лидер на опозицията срещу Орбан

Консерваторът Петер Марки-Зай ще е е най-вероятният съперник на обединената съпротива на премиера Виктор Орбан напролет на 2022 година

При 52.37% преброени гласове Марки-Зай. Съотношението сред двамата - 60 на 40% - съвсем не се е променяло в последните няколко часа, откогато започнаха да излизат резултати. Освен в няколко маджарски провинции Марки-Зай води във всички оповестени към 19:45 ч. българско време окръзи на Будапеща, чийто кмет поддържа точно него, преди да се отдръпна от конкуренцията.

След първия тур родената в София Добрев изглеждаше като доста евентуален победител, в случай че се съдеше по настройките на маджарски и международни медии.

Експерти обаче отбелязваха, че надпреварата може да се промени при отдръпване на единия от двамата и съществени съперници - втория на първия тур кмет на Будапеща Гергей Карачон и третия Марки-Зай. Напрежение в надпреварата внесе точно решението на либерала Карачон,.

Марки-Зай, на 49 години, е закостенял, само че мощно проевропейски претендент, който поддържа присъединението на Унгария към еврозоната и дава обещание справяне с корупцията и срутва на демокрацията, записано по време на ръководството на Орбан.

Той е кмет на градчето Ходмезьовашархей след изборите през 2018 година, когато опозицията и той завоюва (при това в град, считан тогава за " цитадела " на доближени на Орбан). Победата му даде подтик на напъните на съперниците на Орбан на европейските избори напролет на 2019-а и обединено - на локалните през същата година.

Крачката е значима за опозицията, тъй като част от триумфа на Орбан бе обвързвана с дългогодишната раздробеност на опозицията.

Повече за Марки-Зай, който беседва с " Дневник " във времето преди европейските избори през 2019 година,.

За конкуренцията сред него и Добрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР