Консервативният кандидат за президент на Словения Анже Логар се бе

...
Консервативният кандидат за президент на Словения Анже Логар се бе
Коментари Харесай

Словения пред втори тур на президентските избори

Консервативният претендент за президент на Словения Анже Логар се бе устремил към победа на първия тур на изключителните избори в неделя, само че ще се изправи против лявоцентристкия си противник на втори тур, сочат резултатите от частичното броене.
Анже Логар, претендент за президент на Словения
Консерваторите в страната видяха във вота късмет да си върнат част от поддръжката след провалянето си на парламентарните избори през април.

Широко публикувани бяха обаче упованията, че нито един претендент няма да получи нужната за безапелационна победа 50-процентна поддръжка.

" Резултатите потвърдиха, че нашият девиз " работим дружно за бъдещето " беше приветстван от жителите ", съобщи 46-годишният Логар в първата си реакция на частичните резултати.

Избирателите в дребната двумилионна планинска страна - членка на Европейски Съюз, в неделя избираха всред седем претенденти, които се бореха за значително церемониалния пост.

Вторият тур ще се организира през ноември.

При преброени 60 % от гласовете Логар, някогашен външен министър от предходното консервативно държавно управление, завоюва 33,75 % от гласовете.

Основният му противник, някогашният началник на словенския орган за отбрана на данните, самостоятелният претендент от левия център Наташа Пирц Мусар, получи 27% от гласовете.

Либералният министър-председател Роберт Голоб поддържа депутата от Европейските социалдемократи Милан Брглез и прикани левоцентристките партии да се обединят зад един претендент.

55-годишният Брглез приключи на трето място с 15,7 % от гласовете.

По-късно през днешния ден Голоб съобщи пред публичния ефирен канал RTV Slovenija: " Ще подкрепим Пирц Мусар, тъй като споделяме общи полезности ".

Политическият дилетант Голоб и неговата партия " Движение за независимост " завоюваха повече от една трета от гласовете на изборите на 24 април тази година след всеобщи митинги поради репресиите против гражданските свободи от страна на предходното държавно управление на Янез Янша.

Критиците упрекнаха трикратния министър председател Янша, че през последния си мандат е атакувал свободата на медиите и правосъдната система и е подкопал върховенството на закона. По време на акцията Янса не поддържа обществено Логар, който даде обещание да бъде президент, " сплотяващ " хората от всички политически партии.

" Представих себе си и концепциите си такива, каквито са: умерени, и акцията ми ще остане такава ", съобщи Логар минути преди Янша да дойде в щаба му, с цел да го поздрави довечера.

Пирц Мусар, която се надява да стане първата жена президент на Словения, по време на предизборната акция се сблъска със мощни нападки по отношение на доходоносния бизнес на брачна половинка си в страната и чужбина.

Но 54-годишната жена получи поддръжката на първия президент на самостоятелна Словения, реформирания болшевик Милан Кучан, който съобщи, че е " време за жена президент "./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Любляна / Словения
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР