Консервативният британски депутат Джон Флек се застъпи за бременната българска

...
Консервативният британски депутат Джон Флек се застъпи за бременната българска
Коментари Харесай

Британски евродепутат брани кравата Пенка

Консервативният английски народен представител Джон Флек се застъпи за бременната българска крава Пенка, която е застрашена от умъртвяване, съобщи Би Би Си.

Случаят с животното доби популярност предходната седмица, в това число в западни медии, откакто стана ясно, че Пенка се е заблудила и минала границата със прилежаща Сърбия. След което се е върнала при притежателя си Иван Харалампиев.

Според законодателството на Европейски Съюз обаче, след секване на границата, с цел да се върне назад, кравата би трябвало да разполага с документ от сръбски ветеринар за здравословното й положение. Освен това здравно лице би трябвало да съпроводи животното при прекосяване на граничната вадичка. И поради риск от епидемии и заболявания, в този момент Пенка би трябвало да бъде умъртвена.

“Не може една дребна разходка да бъде осъдена със гибел ”, разяснява Джон Флек, който предложи да заплати за услуги на ветеринар. Той е написал писмо до ръководителя на Европарламента Антонио Таяни и до българския министър председател Бойко Борисов, с цел да предотвратят това “изопачаване на правораздаването ”.

Британският в. “Дейли Телеграф ” е стартирал онлайн подписка за избавяне на кравата, която доскоро бе събрала над 6000 последователи., а казусът с животното бе отразен от огромните медии на Острова и в Европа.

Неволите на Пенка

За едни Пенка е дезертьор в сърбия. Според притежателя й Иван Харалампиев тя е екскурзиант: „ Тази крава върви на разходка, на туризъм до прилежаща Сърбия. Свободна си отиде в Сърбия, на връщане от Сърбия я изкарват, че е дезертьорка ”.

Преди повече от две седмици кравата напуща стадото. Собственикът й я търси безрезултатно. Преди дни получава сигнал, че е в Сърбия и отива да си я прибере. У нас обаче схваща, че животното предстои на евтаназия.

„ Тази крава минава, дебело наблягам, през Олтоманци, през границата, през бариерата, през митничари, през служители на реда, които не я отразяват на никое място в нито един документ. Тя е туристка. Всеки екскурзиант ли, който върви, требва да бъде погубен? И е бременна плюс това, в 6-ти месец е бременна и не може да я убият и да не забележим рожбата и всичко ”, възмущава се до през днешния ден стопанинът.

Вече на родна земя, Иван получава съобщение от инспектори по храните, че по закон животното предстои на приспиване. Твърди, че кравата е доста обезпокоена и дори е плакала.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР