Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак се сблъска с

...
Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак се сблъска с
Коментари Харесай

Консерваторите понесоха тежки загуби на местните избори във Великобритания

Консервативната партия на английския министър председател Риши Сунак се сблъска с мрачни резултати от локалните избори, защото гласоподавателите я наказаха поради политически кавги, бавния стопански напредък и високата инфлация в страната, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на предварителните резултати от вота.

Резултатите от локалните избори в Англия ще бъдат най-големият и евентуално финален тест за настроенията на гласоподавателите преди идващите общи избори, които се чака да се проведат през 2024 година

По предварителни данни Консервативната партия е претърпяла загуба на 144 места в локалните препоръки. Основната опозиционна Лейбъристка партия, която се надява да завоюва стотици места при гласоподаване по средата на мандата, завоюва 96 места.

Лейбъристите обявиха, че въз основа на резултатите от локалните избори те са напът да завоюват идващите общи избори. По-малки политически партии, като Либералдемократите и Зелената партия също са постигнали облаги.
 Руши Сунак усилва заплатите на здравните служащи
Руши Сунак усилва заплатите на здравните служащи

След няколкомесечни стачки в Англия

Резултатите от локалните избори ще решат повече от 8000 настойнически места в 230 локални органа на ръководство , които дават отговор за ежедневното даване на публични услуги, като събиране на боклуци.

Хю Мериман, министър на превоза от Консервативната партия, съобщи, че е била " сложна нощ, която може да стане още по-трудна ".

Джон Къртис - най-известният английски социолог, уточни, че въз основа на досегашните резултати консерваторите могат да изгубят към 1000 места , което би било еднакво на най-песимистичната прогноза на партията.

Сунак се опита да възвърне доверието в консерваторите, откогато след месеци на стопански безпорядък, стачки и политически кавги.

Торите смениха министър председателите три пъти през миналата година, откакто частично поради така наречен " Партигейт ", а след рискови ограничения с понижаване на налозите, който разклати финансовата непоклатимост във Англия.

Лейбъристите реализираха триумфи в някои области, подкрепили напускането на Европейския съюз на референдума за Брекзит през 2016 година, където партията ще би трябвало да завоюва, в случай че желае да завоюва болшинство на идващите общи избори.
 Сунак уволни шефа на Консервативната партия
Сунак уволни шефа на Консервативната партия

Заради съществено нарушаване на кодекса за държание на министрите

Според предварителните резултати партията на Сунак губи надзор над пет съвета, като Брентуд, Северен Лестършир и Хертсмиър.

Лейбъристите пък печелят контрола над препоръките в Плимът и Стоук он Трент - два основни региона, считани за значими за очакванията на партията да завоюва идващите общи избори.

Джони Мърсър, член на локалния парламент, съобщи, че това е била " ужасна " нощ за консерваторите.

Пълна картина за положението на партиите ще стане ясна едвам по-късно през днешния ден, когато множеството препоръки ще разгласят окончателните резултати.

В навечерието на изборите ръководителят на консерваторите съобщи, че партията може да загуби към 1000 места - цифра, която някои опозиционни политици и политически анализатори считат за съзнателно пресилена, с цел да може да твърди, че партията се е показала по-добре от предстоящото, когато бъдат оповестени резултатите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР