Консервативната Народна партия обяви днес, че смята да се справи

...
Консервативната Народна партия обяви днес, че смята да се справи
Коментари Харесай

Народната партия в Испания с шанс да състави кабинет, след като Вокс реши да блокира социалистите

Консервативната Народна партия разгласи през днешния ден, че счита да се оправи с политическата невъзможност и да образува държавно управление, откакто крайнодясната партия " Вокс " загатна, че няма да упорства да взе участие в съдружен кабинет в подмяна на своята парламентарна поддръжка за Национален парк, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Вокс " разгласи през вчерашния ден, че нейните 33 депутати биха " взели участие в болшинство " на дясно надъхан политически блок в долната камара на испанския парламент (Конгреса на депутатите - бел. ред.), за бъдат блокирани съюзи на социалистите (Испанската социалистическа работническа партия - ИСРП) с каталунски и баски сепаратисти и да бъде кръстосан опитът им да се изготви план за ръководство, което крайната десница назовава " държавно управление на националното опустошение ".

Главният координатор на Национален парк Елиас Бендодо разгласи, че ходът на " Вокс " би разчистил пътя към съдружно партньорство с други дребни партии, които бяха срещу партията на Сантяго Абаскал да поддържа Народната партия при вота.

" Правилата на играта се трансформираха и затова партии, които преди са заемали една позиция, в този момент се сложени при други условия ", съобщи Бендодо пред Радио КОПЕ през днешния ден.

Казаното от Бендодо обаче беше бързо опровергано от Баската националистическа партия (БНП), която съобщи в обществената мрежа " Екс " (доскоро " Туитър " ), че нейната позиция не се е трансформирала. Партията сподели, че няма да договаря с Народната партия за съставянето на държавно управление с присъединяване на " Вокс ".

Парламентарните избори в Испания предишния месец приключиха без безапелационен победител, като нито десницата, нито левицата събра задоволително брой гласове за безусловно парламентарно болшинство.

Национален парк и " Вокс ", считани за евентуални съдружни сътрудници по време на предизборната акция, получиха общо 170 места в 350-членния Конгрес на депутатите - долната камара на Народното събрание, като останаха под нужната за болшинство численост от 176.

След като обаче Народната партия разполага с най-вече депутати, се чака кралят на Испания Фелипе VI да връчи на водача ѝ Алберто Нунес Фейхоо първия мандат за сформиране на държавно управление, когато Народното събрание бъде призован на 17 август.

БНП, която има петима депутати, в началото поддържаше Национален парк, най-явно през 2018 година, когато благодарение на баските бе утвърден бюджетът на ръководеното от Мариано Рахой държавно управление на малцинството. В последните години обаче БНП се сближи със социалистите от ИСРП, като се коалира с тях в няколко общини в Страната на баските.
Национален парк може да се нуждае от поддръжка и от страна на Коалицията на Канарските острови, която има едно място в Конгреса на депутатите и разгласи, че може да застане зад който и да е политически блок, стига да не е този, който ще вкара " Вокс " в ръководството на страната.

От " Вокс " не са дали отговор на запитването на Ройтерс за изясняване на позицията си, само че източник от партията споделя, че тя няма да желае министерски постове в подмяна на парламентарна поддръжка, нито пък ще прави опити да попречи на възможна коалиция сред Национален парк и БНП, въпреки и партията " Вокс " да се е противопоставяла на БНП по въпроси, свързани с баския език и просвета.

За ИСРП, които дружно с крйнолявото придвижване " Сумар " събраха общо 152 места в долната камара на Народното събрание, също има път към властта, показва Ройтерс. Той обаче минава през комплицирани договаряния с каталунските сепаратисти, и най-много с твърдолинейната партия " Жунтс пер Каталуния " ( " Заедно за Каталуния " ), която желае нов референдум за каталунската самостоятелност в подмяна на поддръжка за съставяне на държавно управление.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР