Консервативната ЛДП и по-малкият ѝ коалиционен партньор в управлението са

...
Консервативната ЛДП и по-малкият ѝ коалиционен партньор в управлението са
Коментари Харесай

Японците гласуват днес на парламентарни избори

Консервативната ЛДП и по-малкият ѝ съдружен сътрудник в ръководството са изправени пред заплахата да изгубят болшинството си
Японците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори. Изборните секции в далекоизточната страна отвориха порти, а борбата на вота се чака да бъде една от най-оспорваните от години. Възможно е новият министър председател Шигеру Ишиба и неговата Либерално-демократическа патия (ЛДП) да реализират най-лошите си резултати от 2009 година, оповестиха организациите.

Според проучванията на публичните настройки консервативната ЛДП и по-малкият ѝ съдружен сътрудник в ръководството са изправени пред заплахата да изгубят болшинството си, което би могло да се окаже неуспех с непоправими последици за Ишиба.

Шейсет и седем годишният някогашен министър на защитата встъпи в служба като министър председател и провокира предварителните избори, откакто съумя да завоюва с пренебрежимо дребна преднина конкуренцията за председателското място в ЛДП, която ръководи Япония съвсем непроменяемо през последните съвсем 70 години.

Но гласоподавателите в четвъртата по величина международна стопанска система са недоволни от високите цени и скандал към финансирането на партията, който докара до рухването от власт на предходния министър председател Фумио Кишида.

" Искаме да стартираме на чисто като обективна, почтена и откровена партия и да желаяме доверието ви ", сподели Ишиба пред последователи на избирателен протест през вчерашния ден.

Той даде обещание да съживи икономическите потиснатите селски региони и да реши казуса с " тихата изключителна обстановка ", в която се намира Япония поради застаряващото население. Лекарството, което министър председателят предлага за справяне с демографската рецесия, е по-щадяща държавна политика към фамилиите, като да вземем за пример въвеждане на гъвкаво работно време.

Ишиба стана прочут в интернационален проект с предлагането си за основаване на районен боен съюз, сходен на НАТО като контраст на Китай, въпреки след това да се застрахова внимателно с ангажимента, че това не може да стане " от през днешния ден за на следващия ден ".

Според проучване от петък по поръчка на всекидневника " Йомюри Шимбун " ЛДП и съдружният ѝ сътрудник " Комейто " ( " Партия на чистата политика " ) може да имат компликации да си обезпечат нужните им 233 места в долната камара за парламентарно болшинство.

Ишиба разгласи превъзмогването на този предел като своята цел на изборите, което значи, че в случай че не я извърши, това ще подрони позициите му в ЛДП и ще го принуди да потърси още съдружни сътрудници или да ръководи с кабинет на малцинството.

Местните медии спекулират, че министър председателят може даже да подаде оставка неотложно, с цел да поеме политическата отговорност и по този начин да стане най-кратко управлявалият министър-председател в следвоенната история на Япония.

Досегашният връх е на Нарухико Хигашикуни, който ръководи 54 дни - с четири дни повече от английския водач Лиз Тръс през 2022 година - в интервала директно след разгрома на Япония във Втората международна война през 1945 година

" Положението е извънредно тежко ", е споделил Ишиба съгласно локалните медии от трибуната по време на предизборната демонстрация през вчерашния ден.

В доста изборни региони претендентите на ЛДП са с изравнени позиции със противниците си от Конституционно-демократическата партия (КДП) - втората политическа мощ в Народното събрание - отпред на която е известният някогашен министър председател Йошихико Нода.

" Политиката на ЛДП е в сгода само на тези, които им дават купища пари ", сподели Нода също пред симпатизанти през вчерашния ден. " А уязвимите, тези, които не могат да дават пари, биват подценявани. "

Вижданията на Нода " всъщност не са доста по-различни от тези на ЛДП. Фактически той е реакционер ", сподели пред Франс прес Масато Камикубо, политолог от Университета " Рицумейкан ".

" КДП и Нода могат да бъдат опция на ЛДП. Повечето гласоподаватели са на това мнение ", съобщи Камикубо.

Ишиба даде обещание да не се намесва интензивно в акцията в поддръжка на обособените претенденти на ЛДП макар абсурда към партийното финансиране.

Хитоми Хисано, колебаещ се гласоподавател от префектурата Айчи, Средна Япония, сподели пред Франс прес, че абсурдът с черните каси е значимо събитие за него.

" ЛДП е на власт прекомерно дълго. Забелязвам пренебрежителност ", сподели 69-годишният мъж. " Част от мен желае да ги накаже. "

" Но няма други партии, които да са задоволително надеждни, с цел да завоюват гласа ми. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР