Консенсус върху нуждата от това служебният кабинет да внесе в

...
Консенсус върху нуждата от това служебният кабинет да внесе в
Коментари Харесай

ПП и синдикатите обединени в искането си за нов бюджет

Консенсус върху потребността от това служебният кабинет да внесе в Народното събрание напълно нов бюджет за идната 2023 година , а не да до края на месец март, реализираха синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа " и " Продължаваме промяната ". Срещата се организира в зала " Изток " в Народното събрание по самодейност на някогашната ръководеща партия.

По думите на съпредседателя на Политическа партия и някогашен финансист номер едно Асен Василев е " несъответстващо " да бъде удължаван актуалният бюджет и следващата година , а бюджетните прогнози на служебния кабинет мощно подценяват действителностите. Сред главните оферти на партията са минималната работна заплата да скочи от 710 лв. на 860 лв. от Нова година, а данъчните облекчения за млади фамилии да се покачат от 600 на 900 лв. годишно.

А пари за това щяло да има, каквото демонстрират и оценките на статистиката - очаквало се брутният вътрешен артикул за актуалната година да доближи 165 милиарда лв., което е с над 11 милиарда над плануваните равнища.

" При тези равнища и приемането на всички обществени политики, които прилагаме, дефицитът ще се усили с 2,1%. Не споделяме, че това би трябвало да е дефицитът, само че всички тези ограничения са изцяло рационални и влизат в маахстрихтските критерии от недостиг до 3% " , сподели Василев.

" Потенциалното подценяване е с близо 12 милиарда. Това значи, че тези политики по приходите могат да се случат, без да влизаме в бюджетен недостиг. Нашият апел е в един глас да създадем по този начин, че този бюджет да бъде импортиран и никой да не го употребява за политически цени ", съобщи на собствен ред експремиерът Кирил Петков, който прикани синдикатите да лобират това да се случи и пред другите политически групи в Народното събрание.
 Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма болшинство
Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма болшинство

Бюджетът е тригодишна прогноза, ние нямаме подобен небосвод, изясни Никола Стоянов

От своя страна синдикатите упорстват също за повишение на минималните равнища за възнаграждение, а и също така - за въвеждането на прогресивно облагане по отношение на приходите, респективно анулация на плоския налог. Излизат на народен митинг на следващия ден, 11 ноември, с претенции за растеж на заплатите в като цяло, както и в конкретика във връзка с държавни.

" Нашата позиция тук е безапелационна, че бюджет 2023 би трябвало да има. По отношения на недостига пък самият финансов министър сподели, че той ще е не 4,1%, както се предвиждаше, а 3,4%. От 19 страни в еврозоната 11 имат по-голям недостиг от България, изобщо не стоим зле ", уточни на собствен ред Любослав Костов от КНСБ.

С 40 милиарда лв. в последните 2 години приходите в хазната са надвишили прогнозите, което ерозирало смисъла на харчовете, правени от страната в области като обучение да вземем за пример, добави синдикалистът.

Политическа партия, въпреки и да поддържат синдикатите в настояванията им за повишение на обществените заплащания и МРЗ, остават безапелационни - следва да се резервира настоящата данъчна система и плоският налог от 10%.

" Данъчната система не би трябвало да се пипа , включително и налог облага. Нека не се занимаваме с внезапни промени в данъчната политика ", акцентира Василев. Той не е склонен със синдикалните организации и по друга тематика - въвеждането на необлагаем най-малко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР