Консенсус, платформа и фокус върху пациента – това трябва да

...
Консенсус, платформа и фокус върху пациента – това трябва да
Коментари Харесай

Консенсус, платформа, фокус върху пациента!

Консенсус, платформа и фокус върху пациента – това би трябвало да са водещите цели за българското опазване на здравето, показа Николай Хаджидончев, ръководител на БГ ФармА, изпълнителен шеф на Актавис България ЕАД, компания на Тева. Вижте още какво сподели той по време на петия народен Бизнез Форум Фарма, проведен от списание " Мениджър ", който се организира на 27 февруария в София Хотел Балкан

БГ ФармА е асоциация както на български, по този начин и на водещи европейски и световни генерични компании, показани в България. В един от последните отчети във връзка с развиването на стопанската система на България, фармацевтичната генерична промишленост у нас е оповестена за структуроопределящ бранш на стопанската система.

Генеричната промишленост потвърдено обезпечава уголемен достъп до качествено лекуване и усъвършенстване на вложенията в опазването на здравето. Но, какво още прави тя, какъв различен принос има? Почти 10% от заетите в генеричната промишленост в Европа, са в България. Има ли различен бранш у нас, в който България има 10-процентен дял от заетите в Европейски Съюз?!

Пациентът би трябвало да бъде фокусът на всяка една здравна система. И всички ние, които сме в кръга към пациента, би трябвало да използваме нашите  качества, старания и познания, с цел да му дадем опция за качествено, налично и ефикасно опазване на здравето. И това е, в което би трябвало да се обединим и да се опитаме да вършим по-добре оттук насетне. Смятам, че към този момент демонстрираме, че можем да се обединим – генеричната и новаторската фармацевтична промишленост, тъй като нееднократно сме го правили, нееднократно сме се обединявали в това да прокарваме политики, които са в полза на пациента.

Като обръщение от тази среща ми се желае да молим нашите сътрудници в лицето на държавните институции, тези които вземат решения и вършат бюджети, да положат същите старания и дружно да се опитаме да сложим в действителност пациента в центъра. Няма да стане още на следващия ден, само че има начинания и формати, като Стратегия 2020 да вземем за пример, които да допринесат за това да дадем на българина по-качествено и налично опазване на здравето. В тази връзка, единствено като акцент още веднъж да напомня ниската реимбурсация на медикаментите за социално-значими болести като хипертонията да вземем за пример – единствено 25%. Защо не сложим като приоритет реализирането на една поредна политика за поетапно увеличение на този % в идващите 5-10 години, което неизбежно ще докара в дълготраен проект до спеставяния на обществени средства в здравната ни система?! Изключително значимо е колкото се може по-бързо да се случи електронизацията в опазването на здравето. Когато имаме една електронна платформа, която следи всички събития по лекуването на даден пациент и те са налични и ясни на всички нас, тогава ще бъдем уверени, че вярно се изразходват средствата за здраве и няма да има подозрения по този въпрос. Електронно опазване на здравето ще донесе опцията да се възнамерява по-дългосрочно и да се вземат съответни решения.

Консенсус, платформа и фокус върху пациента – това е най-важното!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР