КОНПИ-2 Луната спи, а някой краде... От коментар на Теодор

...
КОНПИ-2 Луната спи, а някой краде... От коментар на Теодор
Коментари Харесай

Луната спи, а някой краде...

КОНПИ-2

Луната спи, а някой краде...

От коментар на Теодор Славев, специалист в Български институт за правни начинания, за "Дневник "

Много комфортно разгорещеният спор за "джендъра " изсмука цялото публично и политическо внимание. Заети да разясняваме количествения и качествения състав на половете, сме на път да проспим по какъв начин някой различен някъде краде и се прави следващата крачка към институционалното преодоляване.

Създаването на новата комисия за битка с корупцията няма за цел да бори корупцията по високите етажи на властта, а да бетонира сегашната корупционна среда. Тя е и в несъгласие със тактиката за битка с корупцията, която планува подсилване на мрежа от самостоятелни институции посредством институцията на инспекторатите, опазване на КОНПИ и укрепване на експертизата на проверяващите органи.

На 2 февруари Народното събрание утвърди процедурните правила за избор на ръководител на новата мегакомисия за битка с корупцията. За улеснение дано я назоваваме КОНПИ-2. С приключването на избора на управление ГЕРБ "затварят цикъла " от обслужващи властта институции. Нека единствено си напомним, че в новата комисия за битка с корупцията се влива институция, чийто началник имаше тефтерче, в което отбелязваше политически
поръчки и поръчителите им.

На този стадий реакцията против закона и комисията включва:

- Президентско несъгласие, в това число и по отношение на метода на избор на членовете (кой да има право да номинира, избира и назначава)
- Вот на съмнение по тематиката корупция
- Критични мнения на неправителствени организации.

Въпреки всичко това ръководещото парламентарно болшинство е на път да избере дисциплиниран и подвластен орган с 6-годишен мандат, който да подсигурява на настойниците си безаварийна работа. Защо ГЕРБ упорстваха толкоз доста да имат цялостен монопол върху избора на състава на тази мегакомисия с изключителни пълномощия, а не избраха стила на "договарянето " или раздаването на квоти – както се случваше до момента в над 90 % от процедурите по желание, като емблематичен е изборът на Висш правосъден съвет?

Първо, тъй като може да се чака активизиране на основния прокурор, който в края на мандата си да се опита да си вдигне цената, с което да подсигурява бъдещата си кариера или нова работа – като да вземем за пример арбитър в Конституционния съд.

Второ, тъй като по този метод се затваря цикълът – комисията ще може да лишава имущество единствено по повдигнато обвиняване от прокуратурата, а както министър председателят е казвал: "Реформата е за след Цацаров ".

Трето, тъй като ръководещите си подсигуряват успокоение за дълго време напред, в това число и при предварителни избори.

Ръководството на комисията и комисарите са освободени от отговорност за дейностите си (тоест при възможни каузи сметката ще заплати данъкоплатецът), ще имат специфични пълномощия – от правото да употребяват СРС до гратис возене в градския превоз и други Тоест има вложение на власт и запаси, като няма ясни, справедливи и измерими причини в поддръжка успеваемостта на новата комисия.

"Да намажем ските на Келер "

Европейските институции да реагират на заканите на вицепремиера Симеонов

От позиция на Българския фонд за дамите, оповестена на уеб страницата на организацията

На 9 февруари в публична декларация, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер ", българският вицепремиер Валери Симеонов съобщи, че депутатът от Европейския парламент би трябвало да бъде оповестена за "персона нон грата " в страната и "експулсирана с камионетка до Капъкуле ", турския град на границата с България. Поводът за тази декларация е, присъединяване на Келер, която е съпредседател на групата на Зелените в Екологичен потенциал, в протестен протест против проектите на българското държавно управление да разреши безотговорно застрояване на Национален парк "Пирин ", който е и в листата на ЮНЕСКО за запазване на естественото завещание.

В декларацията партията Национален фронт за избавление на България, част от съдружния сътрудник в ръководството - "Обединени патриоти ", упреква Келер в интервенция във вътрешните работи на страната и я назовава "зелена джихадистка " с "неадекватен тип ". Обезпокоителното в тази декларация са импликациите за принуждение.

Действията на Симеонов против Келер се разполагат и в различен подтекст, в който той още веднъж има водеща роля - ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (т. нар. Истанбулска конвенция). Заради политически стимулирани спекулации и операции във връзка с нейното наличие, тя се трансформира в една от най-спорните тематики в българското обществено пространство, а дебатът по нея се насочва в рискова посока.

Валери Симеонов и "Обединени патриоти " подеха огромна акция за дискредитиране на конвенцията и за попречване на нейната ратификация от българския парламент. Използваните в тази акция неистини направиха дебата за конвенцията отровен и разделящ обществото.

Резултатът от този спор е антиевропейска стигматизация и разпалване на усеща, водещи до тирада на омразата, закани и офанзиви към някои неправителствени организации и сътрудници. От най-високо ниво се дискредитират гражданското присъединяване, свободата на словото и ролята на неправителствения бранш. Гражданските организации са заклеймявани като задгранични сътрудници, тъй като пазят правата на другите групи и това е публична позиция на някои държавни институции (президентът на републиката) и основни политически партии, част от Европейския парламент.

Като организация, която работи за одобряване на правата на дамите и за реализиране на тъждество сред половете, Българският фонд за дамите е доста угрижен, че всичко това се случва по време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз - в сляпо отказване на съществени европейски полезности като народна власт, плурализъм на мненията, тъждество и разнообразие.

Отправянето на закани към жена - народен представител от Европейския парламент, по едно и също време с опълчването на документ, ориентиран против насилието над дамите, е недопустимо за нас като български и европейски жители, които се борят за човешки права. От името на Българския фонд за дамите прзоваваме европейските институции публично да изискат от вицепремиера Симеонов обществено да обясни декларацията си и да се извини на депутата Ска Келер. Призоваваме също всички европейски институции и организации да изразят своята поддръжка за утвърждението на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение в България.

-----------

(не)нормалност

Как да се разграничиш от себе си

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле "

Кои и какви са "нормалните българи "? Така заложен, въпросът е неправилен и дори слабоумен, тъй като позволява, че съществува някаква безспорна и общовалидна нормалност. Виж, в случай че се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това запитване евентуално би могло да послужи за "изчисляване " на някакъв съвкупен облик на българина в проценти. Съмнявам се обаче, че този облик ще е реален. Давам образец. Ако попитате дали е обикновено да се почитат възрастните хора и да им се прави място в трамвая, 100% от интервюираните ще отговорят позитивно. Което обаче няма да попречи на някого да влачи по земята някоя старица, в случай че с нещо не му е харесала. Нито ще попречи на десетина % от популацията да изберат същия този човек за депутат.

Тъй че в никакъв случай не бих си разрешил да задам този въпрос, само че се виждам заставен да го направя поради изявата на един български политик и евродепутат, който, без въобще да се тормози, си разрешава да приказва за и от името на "нормалните българи " и да изяснява какво харесват и какво не харесват те. Въпросният народен представител е прочут с това, че влезе в Европейския парламент като част от от дълго време несъществуващата коалиция "България без цензура ", финансирана щедро, по думите на прокуратурата, от източвана и след това фалирана банка. Сега на тукашна почва към този момент е част от друга (патриотична) коалиция, която пък е част от ръководещото болшинство и от държавното управление. Освен това депутатът е прочут с гневните си изявления по "циганските " въпроси и с радикалните си оферти за тяхното решение. А в последно време - и с поддръжката си за предоставяне на повече шир за ски спорта в Пирин, изразена наскоро с персоналното му наличие в първата редица на съответното (контра)шествие в София.

Ако тръгнем да обобщаваме съответните параметри на "нормалността ", разпознати в написаното от евродепутата, би трябвало да кажем, че "нормалният българин " явно е много скаран с обстоятелствата, логическото мислене, истината, положителното образование, морала, културата. Да, позитивно има българи, които в една или друга степен дават отговор на тази характерност. Но е противоречиво какъв е делът им. Едно обаче е несъмнено: в случай че те дефинират бъдещето, България не я чака нищо положително.

Накрая - някои евентуално ще попитат за какво не споделям нищо за една позиция по същия мотив, публикувана от другата патриотична партия в ръководещата коалиция (и подписана от вицепремиер в правителството), в която посетилата България евродепутатка освен е наречена "зелена джихадистка ", само че и се приканва за нейното "експулсиране с камионетка до Капъкуле ". Не споделям нищо за това "произведение " по две аргументи. Първо, всичко написано нагоре важи с цялостна мощ и за тази позиция. И второ, спрямо нея писмото на евродепутата наподобява надали не като джентълменска задявка - толкоз непоносимо е написаното, че не е комфортно да се цитира. Наложи се даже държавното управление публично да се разграничи. Което е малко необичайно - по какъв начин да се разграничиш от себе си?

Източник: "Капитал "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР