Конкурсите за директори на над 400 училища в страната ще

...
Конкурсите за директори на над 400 училища в страната ще
Коментари Харесай

Замразяват конкурсите за училищни директори

Конкурсите за шефове на над 400 учебни заведения в страната ще бъдат замразени. Министерството на образованието и науката (МОН) няма да апелира решението на Върховния административен съд, с което краткотрайно се стопира действието на наредбата, по която се прави подборът.

Преди седмица съдът излезе с определение, с което краткотрайно стопира използването на наредбата за асортимент на шефове с претекста, че за законността на документа се води правосъден спор и до момента в който той не бъде решен, наредбата не може да се ползва. Определението на съда за краткотрайното блокиране на документа можеше да се апелира. От Министерството на образованието и науката обаче решили да не се възползват от правото на тъжба, написа Mediapool. Така определението би трябвало да влезе в действие и състезанията да се " замразят ".

По неофициална информация от министерството решили да не подават тъжба, защото наредбата може да бъде оспорена на всеки стадий от състезанията – при премахване на участници, при оповестяването на резултатите и така нататък Това слага под риск завършването на състезанията и назначението на шефове по-късно. Затова от ведомството избират съдът да се произнесе всъщност за законността на нормативния акт.

Въпреки замразяването на състезанията, учебните заведения няма да останат без ръководители. В взаимозависимост от обстановката ще бъдат назначени краткотрайно изпълняващи длъжността, или досегашните шефове ще останат на постовете си, обясниха още преди седмица от просветителното ведомство.

Подборът на шефове по новата разпоредба стартира при започване на юли, когато и тя влезе в действие. Според новите правила състезанията включват писмен изпит с тест и решение на проблеми и следващо събеседване, в което претендентите би трябвало да защитят тактика за развиване на съответното учебно заведение. Приемането на наредбата за състезанията беше едно от достиженията, които екипът на предходния учебен министър акад. Николай Денков посочваше в доклада си за свършеното на поста за 7-те месеца на държавното управление " Петков ". Текстовете в нея обаче предвизвикаха неодобрение и отрицателни мнения.

Наредбата е атакувана от директорка на пазарджишко учебно заведение. Преди седмица съдът постанови, че до момента в който не се произнесе всъщност по разногласието, разпоредбите не може да се ползват. Мотивът е " да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение ", както и да се отбрани публичния интерес при възможната анулация на цялата разпоредба.

Върховните магистрати одобряват, че в случай че оповестените състезания за шефове " продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателката за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите ".

В известието на съда написа още, че в наредбата са заложени субективни критерии и е допустимо образуването на комисия по оценка на претендентите да се окаже нелегално. " От своя страна, централизираното осъществяване на стотици състезания за шефове на институции в системата на образованието, които са оповестени сега, при действието на незаконосъобразни правни правила, би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес, в това число и на жалбоподателката като участник ", пишеше още в известието от съда.

Предварителното осъществяване на наредбата би предизвикало обилни и мъчно поправими вреди, както на ползите на участниците в състезанието, съответно и на жалбоподателката, по този начин и на защитимите публични ползи, които са предмет на контролиране, считат висшите съдии. Освен това съществува и неустановеност какво ще се случи с шефовете, които бъдат определени съгласно разпоредбите на наредбата, а в следствие се окаже, че нормативният акт е анулиран от съда.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР