Конкурсите, с които се избират генералните директори на БНТ и

...
Конкурсите, с които се избират генералните директори на БНТ и
Коментари Харесай

Има ли смисъл от конкурсите за шефове на БНР и БНТ? И от СЕМ

Конкурсите, с които се избират генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР, са изцяло непотребни, тъй като са плитка илюзия, че се провеждат и организират от Съвета за електронни медии. Докато в действителност най-важното в тях – изборът на шефа, се дирижира от ръководещите и от доближени до тях продуценти и предприемачи. Затова би било доста по-справедливо и знаково, в случай че и на процедура подборът на началниците на „ Сан Стефано “ 29 и на „ Драган Цанков “ 4 се случва там, където той се прави действително – в политическите централи, в Народното събрание и в Министерския съвет. В този смисъл изцяло ненужно е и съществуването на Съвет за електронни медии като независим орган, тъй като на доктрина въпросните състезания са главната функционалност на съвета, който се води шеф на шефовете на Българска национална телевизия и БНР. Но на процедура регулаторът е лишен даже от тази си роля, която е конфискувана от политическите сили, избрали членовете му.

Това са главните заключения, които могат да се създадат след края на процедурата за избор на нов шеф на БНР. Миналия петък с три гласа „ за “ от общо петима в Съвет за електронни медии за негов шеф бе назначен досегашният началник на Радио София Светослав Костов. Като доказателство, че състезанието бе изцяло дирижиран политически, новият основен управител получи гласовете навръх тези хора в Съвет за електронни медии, които са там с помощта на болшинството в това и в предишното Народно заседание - ръководителя София Владимирова, номинирана от ГЕРБ, Бетина Жотева, назначена от експрезидента Росен Плевнелиев, и Розита Еленова, определена от предишния парламент. През април същите осигуриха поста краткотраен общоприет директор на Българска национална телевизия на Емил Кошлуков, откакто Константин Каменаров подаде оставка поради влезнала в действие присъда. Този петък Съвет за електронни медии би трябвало да избере титуляр и в Българска национална телевизия, като Кошлуков е кандидат за подобен.

Въпреки че в завършилия преди дни конкурс за началник на БНР участваха общо петима души, по безусловно неразбираеми аргументи и със съмнителни причини още при първото гласоподаване Владимирова, Жотева и Еленова се сплотиха тъкмо към Костов. Не че неговата идея

 

беше по-слаба от тези на останалите, само че сигурно тя не ги превъзхождаше

 

Самите членове на Съвет за електронни медии неведнъж признаха в хода на чуванията, че обещанията на съперниците за бъдещето на БНР си наподобяват и на моменти даже се припокриват.

Двамата в Съвет за електронни медии, които въплъщават опозицията на ГЕРБ в Народното събрание и в обществото, също предстоящо поддържаха един претендент. Бившият народен представител от Българска социалистическа партия Иво Атанасов, изпратен в Съвет за електронни медии по времето на кабинета „ Орешарски “, и Ивелина Димитрова, назначена от настоящия държавен глава Румен Радев, гласоподаваха за някогашния началник на упоменатото Радио София Митко Димитров. Техните гласове обаче се оказаха незадоволителни за победа – тъкмо по този начин, както броят на депутатите на Българска социалистическа партия в Народното събрание не стига за пробутване на законопроекти.

За да стане ясно по още един метод, че съдбините на Българска национална телевизия и БНР се вземат решение на площад „ Народно заседание “ и на бул. „ Дондуков “ 1, а не в Съвет за електронни медии, е добре да се напомни и по какъв начин досегашният началник на радиото Александър Велев загуби доверието на властта и извървя пътя от „ Осанна “ до „ Разпни го “. През юни той се включи за повторно в процедурата за началник на „ Драган Цанков “ 4, която преди 3 години завоюва. Този път обаче не взе нито един глас, макар че в Съвет за електронни медии към момента са същите хора, които тогава му осигуриха успеха – Владимирова, Жотева и Еленова. Докато управляваше БНР сред 2016 и 2019 година обаче, Велев съумя няколко пъти да ядоса персонално премиера Бойко Борисов. Веднъж, когато по време на европредседателството музикантите в радиото изнесоха концерт пред най-важните хора в Европейски Съюз, пристигнали на крайници на Борисов в София, в символ на митинг против ниското си възнаграждение. Мотото на протестния концерт бе " Връщане на достолепието на българския музикант ". Велев ядоса премиера най-малко още веднъж, когато през август м.г. позволи Детският радиохор да пее под прозорците на Министерския съвет, с цел да се чуе настояването му да продължи да работи с дългогодишния си диригент Венеция Караманова. Борисов изпрати министъра на културата Боил Банов да се срещне с децата, след което пресцентърът на кабинета популяризира апела му Велев и София Владимирова „ да си влязат във функционалностите “ и да не го занимават с неприсъщи задания.

Липсата на гласове за Велев предходната седмица може да се отдаде и на това, че

 

Цветан Цветанов към този момент не е същият фактор в ГЕРБ

 

По време на процедурата преди 3 година настойчиво се говореше, че досегашният втори човек в партията, както и непосредствен до него продуцент, който работи за предизборните акции на ръководещите, са одобрили новия шеф на БНР. Днес Цветанов към този момент не е заместител на Борисов, а гласове за Велев няма. Като знак, че мощните на деня първи са научили, че на „ Драган Цанков “ 4 ще задухат нови ветрове, може да се посочи още един факт. Още през май (повече от месец преди състезанието за радиошеф и до момента в който Александър Велев още уверяваше, че е заслужен да завоюва втори мандат), когато Емил Кошлуков оглави Българска национална телевизия, той изтегли и евентуално избави тогавашния член на УС на БНР Виктор Серафимов на същата позиция в малкия екран. За Серафимов се знае, че е непосредствен до въпросния продуцент, който губи позиции в радиото.

Конкурсите за избор на началник на Българска национална телевизия и БНР стават все по-ненужни и по още една причина - те към този момент не дават картина нито за финансовото състояние на двете медии, нито за позицията им измежду аудиторията. По време на приключилата преди дни процедура противникът на към момента настоящия началник Велев - Митко Димитров, изчете данни, че в БНР се оформя недостиг отвън известния: 1 866 000 лева неплатена такса боклук, който управлението е разсрочило до 2023 година Димитров разясни, че става дума за нови отговорности от порядъка на 2 380 000 лева, които дефинира като „ притеснителни “. Информацията изненада членовете на Съвет за електронни медии, които преди по-малко от месец одобриха доклада на Велев. В него се споделя, че „ БНР няма отговорности и няма просрочени отговорности, няма дефицити към този миг “.

По същия метод стоят нещата и с данните за рейтинга на „ Хоризонт “ и останалите стратегии на БНР. Част от претендентите претендираха, че той пада, а пък Велев отговаряше, че се подвига. Едни от членовете на Съвет за електронни медии твърдяха, че имат данни за второто, а други – че не разполагат с ясна и безапелационна информация по въпроса.

И най-после: смисъл от тези конкурси все повече няма, тъй като Съвет за електронни медии не изисква от участниците да залагат точни графици на уговорките, които поемат. Единственият съответен период, който спечелилият Светослав Костов даде, бе, че от 3 до 6 месеца след встъпването си в служба ще възвърне излъчването в интернет на Радио Българи “ -80-годишната стратегия, от която остана единствено уебсайт през последните години. Всички останали обещания както на Костов, по този начин и на останалите претенденти, изглеждаха повече като „ може би в миналото, един ден в бъдещето “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР