Конкурси за облика на ключови места в София ще бъдат

...
Конкурси за облика на ключови места в София ще бъдат
Коментари Харесай

Обликът на ключови места в София ще се променя след конкурси

Конкурси за образа на основни места в София ще бъдат оповестени през 2018 година Сред тях са площадът пред Централната гара, пространството към храма " Св. Неделя ", както и Градската градина и площад " Ал. Батенберг ".

Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков при показване на целите на общината за 2018 година в областта на градоустройството.

Той възнамерява още през идната година да бъде определен цвят на София, с цел да се уеднаквят табелите в града, както и да се вкарат централизирани условия към външния тип на летните градини към заведенията в центъра. Според Здравков работата по слагане и унищожаване на външната реклама би трябвало да бъде предоставена на общинска компания, с цел да има ред и в този бранш.

Инвестиции към жп гарата

В момента Предгаровият площад е част от капитала на общинското сдружение " Пазари Възраждане ", което се пробва да отдаде направените там търговски обекти чартърен. Мястото обаче на процедура остава неизползваемо. Според арх. Здравков то има огромен капацитет за развиване, защото се намира на 10 - 15 минути пешком от сърцето на града и има положителни транспортни връзки - рейсове, тролеи, трамваи, метро и влакове.

" В непосредственост има и забележителен общински терен, където може да се направи постройка, която да трансформира цялото пространство и да го направи по-привлекателно за хората ", счита Здравков.

Според него трансформирането на пространствата към гарата може да притегли вложения в частните терени, северно от жп линиите и да измести инвеститорския интерес от южните елементи на града. задачата на състезанието е да се отстрани маргинализирането на тази част от София.

Предгаровият площад на процедура от години стои негоден. През годините бяха вложени средства за ремонт на така наречен ротонда, с цел да се трансформира в търговски комплекс. Наематели обаче по този начин и не се откриха. Положението не се усъвършенства и след ремонта на Централна гара. В частните парцели северно от жп линиите пък през годините имаше проекти за създаване на огромни търговски здания, само че те също не се осъществиха. Общината имаше желание да предложи обособяването на тази територия като зона за високо строителство при създаването на измененията в Закона за устройство и застрояване на Столична община. В последна сметка в Народното събрание беше импортиран план, в който зони за небостъргачи би трябвало да се обособят към 7-и километър на бул. " Цариградско шосе " и при кръстовището на бул. " Царица Йоана " и Околовръстното шосе.

Повече пешеходни зони

В по-напреднала фаза е подготовката за състезанието за преустрояване на пл. " Света Неделя " в сърцето на София. Заданието за правене на плановете за състезанието към този момент мина публични разисквания. В него е заложено пешеходната зона по софийската ул. " Витоша " да се удължи с още 400 м и да обхване и част от бул. " Мария Луиза ". Идеята е коли да не се движат и от бул. " Ал. Стамболийски " до ул. " Екзарх Йосиф ", където са Централните хали и площад " Бански ".

В момента главната пешеходна зона в столицата обгръща бул. " Витоша " от бул. " Патриарх Евтимий " до ул. " Алабин ". Предстои тя да бъде удължена с още 200 метра, като се прибави и секторът пред Съдебната палата - от ул. " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". Движението там би трябвало да бъде спряно до 1 март следващата година.

В заданието за пл. " Св. Неделя " се планува първо да бъде спряно придвижването на транспортни средства до бул. " Мария Луиза ". Движението на коли по пресичащите тази права улици и булеварди ще се резервира. Предвижда се пешеходците да пресичат над земята кръстовището на булевардите " Тодор Александров " и " Мария Луиза ". В момента прекосяването там става през подлез, който ще продължи да действа.

Целта на състезанието е да се откри и решение за пешеходно свързване на пл. " Св. Неделя " с Градската градина. Според основния проектант това би трябвало да стане с обособяването на пешеходна зона по ул. " Съборна ".

Преустройство на пл. " Батенберг "

Арх. Здравков възнамерява през идната година да тръгне и състезанието за преустрояване на така наречен зона 3 в центъра на града, която включва Градската градина (пред Народния театър), пл. " Ал. Батенберг ", част от бул. " Цар Освободител ", пространството към Руската черква, както и площад " Николай Гяуров ". За новия образ на тези пространства към този момент беше извършен конкурс, само че резултатите от него бяха анулирани.

Сега още веднъж ще се търси най-хубавото предложение за преустрояване на тези пространства. Вероятно в заданието а състезанието ще бъдат заложени някои от рекомендациите за развиване на центъра на града, направени от студиото на датския проектант Ян Геел. Част от тях включват унищожаване на паркинга, който сега заема огромна част от пл. " Ал. Батенберг ", както и ограничение на придвижването на коли.

За повече ред

Арх. Здравков си е сложил за цел през идната година да бъде определен и цвят на София. Идеята е той да се употребява в осведомителните детайли в града като табелите на улиците, а задачата е те да бъдат уеднаквени.

Освен това с разпоредба ще бъдат въведени идентични условия за външния тип на летните градини на заведенията в центъра, което ще засегне най-много обектите по бул. " Витоша ". Идеята е да има ясни правила за размера и външния тип на чадърите, тентите, кашпите. " Идеята е да излезем от обстановката на полузаконност ", изясни Здравков.

Главният проектант ще се опита да реализира и една, по думите му, " екзотична концепция " - работата по слагането и премахването на детайлите на външната реклама да бъде предоставена на общинска компания. В момента това се прави от компаниите за външна реклама, които не постоянно поставяли билбордовете качествено. Освен това постоянно се забавяли с премахването на рекламата, макар че договорът за слагането ѝ е изминал. Здравков сподели, че в такива обстановки " ми звънят от всякакви кабинети ", с цел да останат дадени детайли до привършване на дадена акция. Той чака концепцията да срещне огромен отпор, защото компаниите за външна реклама към този момент недоволствали против нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР