Конкурсът за директор на Държавния музикален и балетен център е

...
Конкурсът за директор на Държавния музикален и балетен център е
Коментари Харесай

Борислава Танева за Музикалния театър: Всеки мандат има своя край, без емоции

Конкурсът за шеф на Държавния музикален и балетен център е извършен според настоящата нормативна уредба. Това разяснява зам.-министърът на културата проф. доктор Борислава Танева. Тя бе безапелационна, че състезанието за шеф на Държавния музикален и балетен център е извършен според настоящата нормативна уредба в региона на културата, включително по реда на Наредба № Н-4 от 14 юни 2007 година за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти.

Проф. Танева разясни, че в Закона за протекция и развиване на културата е написана и избрана мандатност, а актуалният конкурс е към този момент просрочен с 10 месеца.

Коментарът на зам.-министъра идва, откакто по-рано през днешния ден креативните колективи от Музикалния спектакъл дадоха специфична конференция, по време на която показаха своите подозрения по отношение на честността и прозрачността на състезанието за избора на шеф, извършен на 3 ноември. Според класирането досегашния шеф Марияна Арсенова не бе измежду класираните. На първо и второ място се класираха Еделина Георгиева Кънева-Лисичкова и Марио Николов Илиев.

Проф. Танева добави, че в състава на конкурсната комисия с ръководител проф. Пламен Джуров са били включени потвърдени експерти и специалисти, каквито са и условията по разпоредба. Проф. Танева уточни още, че комисията преглежда и прави оценка концепциите на претендентите за развиването на Държавен музикален и балетен център - София за бъдещия интервал - идващите 5 години, а не за работата на културния институт до момента. Противното би означавало слагане на претендентите в неравностойна позиция. „ Не оборвам по никакъв метод това, което е сега Музикалният спектакъл, само че всеки мандат има своя край. “, показа зам.-министър Танева. По думите й не трябва да се подхожда прочувствено, защото администрацията на Министерството на културата е длъжна да съблюдава законовите процедури.



След провеждането на състезанието Комисията е излязла с подписан от всичките си членове протокол за утвърдените резултати без възражения, а решението на министъра се опира на този протокол.

Зам.-министър Танева изрази и съжалението си, че с мнения от сходен тип се измества фокусът на публичното внимание от значими достижения, които Министерството на културата е осъществило, като да вземем за пример обезпечените от държавното управление спомагателни средства, с които ще бъдат подкрепени 51 държавни културни института в областта на театралните изкуства. Средствата се дават за превъзмогване на последствията от изключителната епидемиологична конюнктура, поради която те бяха сложени в сериозна обстановка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР