Конкурс за концепция за развитието на сградата на БНБ под

...
Конкурс за концепция за развитието на сградата на БНБ под
Коментари Харесай

Трезор за идеи: Обявиха конкурс за нова функция на сградата на БНБ в Пловдив

Конкурс за идея за развиването на постройката на Българска народна банка под мотото „ Трезор за хрумвания “ започва Община Пловдив. „ Водещата ни цел е грижата за културно-историческото завещание с визия за неговото реинтегриране. Всичко това с внимание към детайла. Целта ни е постройката и пространството пред нея да се трансфорат в привлекателна локация в долната част на Главната “. Това съобщи кметът Костадин Димитров.
Прочетете още
Той изясни, че упованията са за новаторски и устойчиви концепции, а в състезанието могат да се включат архитекти, художници, дизайнери, актьори.

„ Подготвихме заданието дружно с представителите на архитектурната колегия, тъй като си даваме сметка какво предизвикателство ще бъде вдъхването на живот на тази постройка. Пред нея се срещат два лъча – единият е от площад Централен към бул. „ Шести септември “, а другият – от кино „ Кочо Честеменски “ и Дондуковата градина през площад " Съединение " и музеите “, сподели Пламен Панов.

Според състезанието функционалностите на постройката би трябвало да се свързани с просвета. Специално изработен уебсайт на български и британски език дава опция на евентуалните претенденти да се срещнат в подробност с условията на състезанието, както и да осъществят виртуална разходка в постройката.

За тези, които имат опция да я осъществят персонално – ще има турове в зданието на 15,22 и 29 март. Кандидатстването е до 30 април, след което комисия ще избере трите най-хубави плана без да ги класира. Те ще бъдат показани обществено на публично разискване с доста визуализации. Всеки от трите определени плана ще бъде премиран с 3000лв..

Екипът на Костадин Димитров се надява най-хубавият план да бъде осъществен в границите на мандата му.

Председателите на КАБ-Пловдив арх. Чавдар Тенев и на САБ арх. Васил Шилев показаха насладата си, че се подхваща стъпка към оповестяването на сходни състезания:

„ Обнадеждаващо е, това е методът да се случват значими за града планове. Винаги сме отсреща да подкрепяме общината. Категорично наред с концепциите за новата функционалност на постройката ще бъде значимо да бъде съхранен скъпият интериор “, сплотиха се те.

В момента създателят на плана за реставрацията на фасадата на постройката на Българска народна банка арх. Савов го актуализира и следва да премине през процедура по координиране с НИНКН.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР