Конкурс за доставка на плаващи прегради, които ще бъдат използвани

...
Конкурс за доставка на плаващи прегради, които ще бъдат използвани
Коментари Харесай

Гърция поръчва плаващи прегради срещу мигрантите в Егейско море

Конкурс за доставка на плаващи загради, които ще бъдат употребявани като спънка против мигрантите, които се пробват да пресекат морската граница на страната в източната част на Егейско море, е оповестило гръцкото министерство на защитата, оповестява в електронното си издание вестник "Катимерини ".
На този стадий състезанието се отнася до доставката на плаваща бариера с дължина от 2700 метра и общ бюджет от 500 хиляди евро. Преградата ще бъде ситуирана пилотно в западната част на Егейско море, с цел да бъдат подготвени чиновниците, съобщи Българска телеграфна агенция.
Ако преградата се окаже ефикасна, ще бъде разгласен нов конкурс за доставка на по-дълга бариера, която ще бъде конфигурирана в източната част на Егейско море.
Целта на гръцкото държавно управление е да покаже, че морските граници съществуват и е допустимо да бъдат обрисувани по някакъв метод. Плаващите загради ще бъдат закотвени за дъното и ще имат сензори и лампи, които ще ги създадат забележими от разстояние най-малко 10 километра. Такъв опит съществува в света при потреблението на сходни загради от Израел в линията Газа и в залива Акаба. В тези случаи обаче приложението на преградите е било лимитирано, тъй като морските граници на Израел в упоменатите региони са доста дребни.
Ситуацията в бежанските лагери (т.нар. центрове за приемане и идентификация) на гръцките егейски острови продължава да се утежнява, тъй като потокът от Турция не стопира, макар че има известно понижаване спрямо предходния интервал. Във вътрешността на страната се резервират и отрицателните реакции против проектите за създаване на нови центрове за настаняване на мигранти.
През предходната година 59 726 мигранти и бежанци са достигнали гръцките крайбрежия, демонстрират данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, представени от Ройтерс. Почти 80 % от тях са пристигнали на островите Хиос, Самос и Лесбос.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР