Конкуренцията, несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка продължават

...
Конкуренцията, несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка продължават
Коментари Харесай

Несигурност и недостиг на работници продължават да мъчат бизнеса

Конкуренцията, несигурната икономическа среда и дефицитът на работна ръка не престават да основават проблеми на бизнеса и действително през ноември 2017 година общият индикатор на бизнес климата остава почти на равнището си от предходния месец. Според оповестени в сряда данни на Националния статистически институт леко усъвършенстване на стопанската обстановка се регистрира в индустрията и търговията на дребно, секторът на услугите резервира октомврийското си ниво, само че в строителството конюнктурата се утежнява.

Всички браншове страдат от едни и същи проблеми, като в търговията към тях се прибавя и незадоволителното търсене.

Очакванията на индустрията за идващите шест месеца са оптимистични, въпреки сега индустриалната интензивност да има лек спад, което се отразява в усъвършенстване на бизнес климата в този бранш с 1.2 пункта. Мениджърите не чакат промени на цените.

Позитивни са настройките и на търговците на дребно, които чакат растеж на продажбите, въпреки и на по-консервативни по отношение на октомври равнища. Така бизнес климата в бранша се усъвършенства с 1 пункт. Търговците считат, че цените им ще останат същите през идните три месеца.

Без смяна е оценката за бизнес климата в бранша на услугите, само че поради по-умерените по отношение на октомври упования на бизнесмените балансовият индикатор за актуалното бизнес положение на предприятията понижава с 1.6 пункта.

Бизнес климата в строителството се утежнява с 2.7 пункта, поради по-резервираните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение се следи известно усъвършенстване на актуалната строителна интензивност, само че прогнозите им за идващите три месеца са по-неблагоприятни. В този отрасъл също не се чака растеж на продажните цени.

Общото в мненията на мениджърите е, че считат за съществена спънка пред развиването на бизнеса им несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР