Конкретният повод протеста да се случи днес са изключително крайните

...
Конкретният повод протеста да се случи днес са изключително крайните
Коментари Харесай

Въглищните централи: Между опасенията от затварянето им и изискванията на зеления преход

„ Конкретният мотив митинга да се случи през днешния ден са извънредно крайните решения, които би трябвало да се вземат в доста къси периоди, свързани с териториалните проекти за обективен преход “, сподели вицепрезидентът на КНСБ  Огнян Атанасов по bTV.

„ В териториалните проекти в този момент е заложено мощно произвеждане на електрическа енергия от въглища, което обрича енергетика ни на много съществени проблеми. В териториалните проекти има затваряне на въглища още 2026 година “, уточни той.

„ Днес постигнахме съглашение с държавно управление, че крайната дата, която ще се разяснява, за затваряне на въглищното произвеждане е 2038 година “, акцентира Атанасов.

По проект централите би трябвало да спрат работа до 2038 година

„ Ние предложихме и се одобри да се подпише съглашение за обективен преход “, сподели още той.

„ Енергията отива към това да запазим структурата в енергийния бранш, както я познаваме в предишното. Новите действителности България не може да ги диктува “, сподели Мария Трифонова, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията

„ Не мисля, че 2038 година подхожда на данните “, сподели тя. По думите й имало два сюжета. Единия е 203- година, а другият е 2038 като последна дата.

„ Енергията от въглищни централи няма да бъде съперника още в интервала 2025-2030 година “, уточни Трифонова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР