Конкретни предложения за компромис между България и Северна Македония е

...
Конкретни предложения за компромис между България и Северна Македония е
Коментари Харесай

Какви компромисни предложения направи Зоран Заев в София?

Конкретни оферти за компромис сред България и Северна Македония е направил министър председателят на среща с българския министър-председател Стефан Янев. Това оповестиха двамата след диалога си в София.

Заев дойде у нас в финален опит да накара София да вдигне ветото върху старта на договарянията на районен съд Македония за присъединение към Европейски Съюз. От 2019 година България блокира началото на договарянията с гледище Скопие да стартира да извършва контракта за другарство и да се съгласи да поправи учебниците си във връзка с общи исторически персони и интервали. София не утвърждава и формулировката, че преговорните документи се подписват на македонски език, и упорства на израза “официален език на РСМ ”.
 Радев към Заев: Европейската вероятност пред районен съд Македония е от голямо значение за нас (ВИДЕО) Радев към Заев: Европейската вероятност пред районен съд Македония е от голямо значение за нас (ВИДЕО)
Република Северна Македония за нас е най-важната близка другарска страна. И развиването на нашите двустранни връзки за нас е от изкл...

“Ще стартираме интензивно разискване на предложенията още през днешния ден ”, съобщи Янев след срещата си със Заев. Българският министър председател предложения македонския да удължи престоя си в София, с цел да вечерят дружно в четвъртък. Нито Янев, нито Заев обаче влязоха в конкретика какво плануват македонските оферти.

Според източници на “ ” от българското държавно управление гостът е предложил пет разновидността на компромис, които да влязат в политическа декларация. Сред тях имало и дефиниция по езиковия спор, която гласяла, че българи и македонци приказват по едно и също време на идентичен език, само че и на разнообразни, които са международно приети поотделно. Предвиждала се и декларация, че двата народа са приятелски. Заев пое ангажимент за смяна на македонската конституция, тъй че българите също да бъдат приети за държавотворен народ, сходно на македонци, албанци, сърби и роми. Добави обаче, че такова самопризнание ще получат и хърватите. Той даде обещание и отваряне на досиетата от времето на студената война, с цел да бъдат ясни репресиите, на които са били подложени българите в тогавашната югорепублика Македония.

“Като положителни другари и приятелски нации имаме потребност от по-честа връзка ”, разгласи след диалога Стефан Янев. “В момента имаме прозорец на благоприятни условия да работим по нерешените въпроси сред двете страни като осъществяването на контракта за другарство. Стремим се да създадем среда за открит диалог ”, сподели още министър председателят на България. Но още преди този момент обясни, че взаимната позиция с Македония ще бъде оставена от неговия кабинет на идващия парламент.

Двамата министър председатели са разискали и съответни планове, които да сближат младежите, описа Янев. Става въпрос за почивки на македонски възпитаници и младежи в български хотели по сходство на безплатните ваканции за наши възпитаници - това се обясни на последвалата среща на Заев с президента Румен Радев. Идеята бе стартирана още по време на взаимното посещаване за 24 май в Рим на българския и македонския президенти, когато Радев вози в самолета си Пендаровски. България чака прагматичен метод с съответни и необратими резултати, които да доведат до началото на договаряния на РСМ с Европейския съюз, изясни още Радев на госта.
 Служебният министър председател след срещата със Заев: Преди РСМ да влезе в Европейски Съюз - би трябвало да почистим проблемите си Служебният министър председател след срещата със Заев: Преди РСМ да влезе в Европейски Съюз - би трябвало да почистим проблемите си
Министър-председателят на България Стефан Янев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет. Два...

През последните години връзките попаднаха в задънена улица поради неналичието на съответни измерители на напредъка в контракта за другарство, уточни още той. Българският президент изиска и допустимо най-бързо Скопие да изпрати дипломат в София. Борисов го насърчи да желае отстъпки Насърчение да упорства пред служебното държавно управление за решение, а не да приема оправдания, че би трябвало да се чака нов парламент, насочи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов към Зоран Заев. Преди да беседва със Стефан Янев, македонският премиер-социалист се видя с него и с лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Той желал срещи и със Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ, само че му отказали поради акцията.

“Сегашното служебно държавно управление има всички права да договаря с вас или да подпише нов контракт. Но те ще избягат от отговорност, тъй като постоянно по този начин вършат ”, съобщи Борисов на Заев. Като предизборни дефинираха думите му Янев и Радев. А водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов го укори, че се измята от позиция, която е защитавал като министър председател. " Няма условия България да се съгласи на старт на договаряния сега ", съобщи Нинова след срещата си със Заев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР