Конгресът на Перу не успя да свали президента на южноамериканската

...
Конгресът на Перу не успя да свали президента на южноамериканската
Коментари Харесай

Президентът на Перу оцеля във вот за импийчмънт в Конгреса

Конгресът на Перу не съумя да смъкна президента на южноамериканската страна посредством избор за импийчмънт нощес, съобщи Ройтерс.

При гласуването в еднокамарния парламент, в който болшинство има опозицията, за премахване на президента Мартин Вискара гласоподаваха 32-ма депутати - доста под нужните 87 от общо 130 депутати. Против бяха 78, а 15 се въздържаха.

Проектът за резолюция предвиждаше 57-годишния Вискара да бъде отхвърлен от служба заради "морална некадърност " да заема този пост. Според създателите й президентът "е спъвал престъпно и парламентарно следствие на делото за артиста Ричард Суинг ". Проверката по делото стартира заради съмнения, че министерството на културата е сключило контракт с изпълнителя в нарушаване на закона.

Вискара обаче, зад който не стои лична партия и който няма свои депутати в Конгреса, назова опита за импийчмънт против него "подъл опит за дестабилизация на страната " в изключително сложен миг. Ключови опозиционни депутати се разграничиха от проекта на съперниците на президента за отстраняването му макар недоволството в страната от икономическия срив и острата рецесия с ковид.

Неотдавнашно социологическо изследване сподели, че 79 на 100 от перуанците биха предпочели Вискара да извърши мандата си. През април следващата година в Перу би трябвало да се състоят избори, в които Вискара не е претендент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР